Complexul Energetic Turceni S.A. reduce costurile operaționale cu ajutorul informațiilor inteligente extrase dintr-o bază bogată de date structurate
 
Oracle 1-800-633-0738
Find an Oracle Specialized Partner
Oracle Customer Programs
 
 

Complexul Energetic Turceni S.A. reduce costurile operaționale cu ajutorul informațiilor inteligente extrase dintr-o bază bogată de date structurate

Termocentrala Turceni, gestionată de Complexul Energetic Turceni S.A., este cel mai mare producător de energie din România și una dintre cele mai mari termocentrale din Europa. Termocentrala, care utilizează cărbune de la minele din Jilț și Tehomir, dispune de o putere instalată de 2.310 MW. Prin intermediul celor patru linii de 400 KV conectate la o stație secundară importantă, centrala furnizează o mare parte din producția de electricitate a României.

Complexul Energetic Turceni avea nevoie de o eficientizare a analizei informaţiilor și luării deciziilor, cu ajutorul unui sistem de raportare ușor de utilizat, care să acopere toate aspectele legate de producția și distribuția de energie, cum ar fi costurile și variațiile de cost ale proiectelor de infrastructură. De asemenea, se dorea accesul managerilor la funcții de analiză și indicatori cheie privind performanța, fără a apela la echipa IT. Complexul utiliza deja de patru ani aplicații Oracle și acumulase o bază bogată de date structurate.

Pentru a optimiza analiza acestor date, pentru a stabili un sistem de raportare ușor de utilizat și care să acopere toate aspectele legate de producția și distribuția de energie și pentru a implementa raportarea analitică consolidată în vederea identificării tendințelor în domeniu, Complexul Energetic Turceni a implementat Oracle Business Intelligence Standard Edition. Obiectivul principal a fost acela de a stabili un sistem de asistență a luării deciziilor ușor de utilizat, de a putea analiza mai eficient informațiile privind activitatea centralei și de a reduce costurile operaționale.

 
 

 
 

Challenges

A word from Complexul Energetic Turceni S.A.

 • Oracle Business Intelligence ne-a permis accesul la o bază bogată de date structurate oferite de aplicațiile Oracle pe care le utilizam deja de mai mulți ani. Am redus semnificativ timpul și efortul necesare transformării datelor tranzacționale detaliate în rapoarte analitice consolidate, am redus costurile și riscurile și am îmbunătățit vizibil procesul de luare a deciziilor.” - Dumitru Simionescu, Director IT, Complexul Energetic Turceni S.A.

 • Extinderea posibilității de a extrage informații inteligente dintr-o bază bogată de date structurate, disponibile prompt după patru ani de utilizare a Oracle E-Business Suite, Oracle Hyperion Planning si Oracle Database Enterprise Edition la nivelul tuturor departamentelor din cadrul celei mai mari companii producătoare de electricitate.
 • Îmbunătățirea analizei informaţiilor și deciziilor cu ajutorul unui sistem de raportare ușor de utilizat, care să acopere toate aspectele legate de producția și distribuția de energie, cum ar fi costurile și variațiile de cost ale proiectelor de infrastructură, facturile in termen/restante, comenzile de achiziție în curs și multe altele.
 • Accesul managerilor la funcții de analiză și indicatori cheie privind performanța, fără a apela la echipa IT, în vederea creării și extragerii de rapoarte pentru o analiză cât mai performantă a informațiilor.

Solutions

 • Implementarea Oracle Business Intelligence Standard Edition și a aplicațiilor aferente (Financial Analytics Fusion Edition, Project Analytics Fusion Edition, Human Resource Analytics Fusion Edition), în vederea reducerii costurilor operaționale și a creării unui sistem de asistență a luării deciziilor ușor de utilizat, fără erori și economic, care să analizeze datele curente și cele istorice aferente activității companiei, disponibile în aplicațiile Oracle utilizate în sfera producției de energie.
 • Obținerea unei analize mai detaliate a informațiilor privind activitățile centralei – de la achiziția de cărbune la întreținerea utilajelor extrem de complexe – prin intermediul unor rapoarte intuitive, care oferă managerilor de linie informații utile.
 • Posibilitatea pentru companie de a genera permanent rapoarte analitice consolidate pentru departamentele financiar, contabilitate, logistică și resurse umane prin actualizarea depozitului de date Oracle Business Intelligence la fiecare 24 de ore cu date din aplicațiile Oracle, oferind astfel managerilor informații actualizate și corecte.
 • Creșterea productivității personalului din departamentul IT și obținerea eficienței estimate de 20% prin reducerea timpului necesar pentru centralizarea și raportarea datelor necesare managementului, cu ajutorul unui instrument complex și intuitiv ca bază a analizelor optimizate și a asistenței pentru luarea deciziilor.
 • Posibilitatea pentru manageri de a modifica sau construi rapoarte noi și dinamice, reducând timpul de acces la date esențiale și ușurând sarcinile echipei IT.
 • Capacitatea managerilor de a naviga cu ușurință pe nivele succesive de detalii prin intermediul tabloului de bord personalizat, pentru a putea identifica și analiza eficient tendințele în domeniu.
 • Optimizarea analizei datelor furnizate de Oracle ERP și alte sisteme – inclusiv previziuni, bugete, costuri și facturare aferente proiectelor – permițând o mai bună monitorizare a tuturor activităților companiei.
 • Facilitarea monitorizării îmbunătățite a reducerii poluării aerului prin optimizarea managementului de proiect și a analizei datelor privind epuratoarele de gaze de sulf responsabile de desulfurarea gazelor arse.

Why Oracle

„Am analizat și alte soluții software în încercarea de a identifica cea mai bună soluție de obținerea a informațiilor inteligente de afaceri, însă am constatat că Oracle Business Intelligence este cea mai bună soluție din mai multe puncte de vedere, inclusiv datorită conținutului predefinit al aplicației în ceea ce privește depozitul de date, indicatorii cheie de performanță și tablourile de bord. Sistemul este, de asemenea, ușor de utilizat și permite integrarea nativă cu aplicațiile Oracle ERP și baza de date Oracle. De asemenea, partenerul Oracle, RomSoft, beneficiază de o experiență bogată în implementarea acestei soluții.” – Dumitru Simionescu, Manager IT, Complexul Energetic Turceni S.A.

Implementation Process

Partenerul Oracle, RomSoft SRL, a implementat Oracle Business Intelligence într-un interval de trei luni, încadrându-se în buget, urmând metodologia Oracle Unified Method (OUM).

Soluția implementată a fost 90% cea standard și 10% personalizare în vederea creării rapoartelor și a indicatorilor cheie privind performanța specifici complexului și/sau pentru modificarea rapoartelor standard oferite de Oracle E-Business Suite, cum ar fi analizele din domeniul financiar, achiziții și cheltuieli, proiecte, resurse umane, dar și pentru administrarea aplicației.

Partner

„Partenerul Oracle Platinum, RomSoft, cunoștea în detaliu procesele desfășurate în cadrul complexului întrucât implementase deja soluția Oracle E-Business Suite. RomSoft a implementat aplicațiile și tehnologia Oracle Business Intelligence în decurs de 90 de zile, datorită experienței sale de implementare a soluțiilor Oracle și cooperării excelente cu echipa de specialiști din cadrul complexului. Un factor de succes a fost și instruirea celor 50 de utilizatori Oracle Business Intelligence, de-a lungul mai multor sesiuni de curs, în baza manualelor personalizate în funcție de specializarea utilizatorilor”, a declarat Laviniu Danciu, Director Investiții, Complexul Energetic Turceni S.A.