Vodafone România câștigă agilitate operaționala și crește satisfacția clienților printr-o raportare de 10 ori mai eficientă și o viteză de procesare a datelor de 12 ori mai mare
 
Oracle 1-800-633-0738
Find an Oracle Specialized Partner
Oracle Customer Programs
 
 

Vodafone România câștigă agilitate operaționala și crește satisfacția clienților printr-o raportare de 10 ori mai eficientă și o viteză de procesare a datelor de 12 ori mai mare

 • Oracle Customer:  Vodafone Romania
  Location:  Bucharest, Romania
  Industry:  Communications
  Employees:  2,600
  Annual Revenue:  $1 to $5 Billion

Vodafone România este o subsidiară deținută în totalitate de Vodafone Group Plc, cel mai mare provider mondial de telecomunicații, și este a șaptea cea mai mare subsidiară în funcție de numărul de clienți. Vodafone a fost prima companie de telecomunicații care a lansat o rețea GSM (Global System for Mobile Communications) în România în 1997și primul operator care oferă servicii 3G (Third-Generation Cell-Phone Technology) din 2005, cu un upgrade la 3G broadband – HSDPA (High Speed Data Packet Access) la scurt timp după aceea. De asemenea, în octombrie 2012 Vodafone a fost prima companie care a oferit servicii 4G (Fourth-Generation Cell-Phone Technology) abonaților săi.

De-a lungul anilor, Vodafone și-a mentinut reputația de organizatie ce stimuleaza  progresul și inovația pe piață. Business Week Magazine împreună cu Boston Consulting Group situează Vodafone în top 25 al celor mai inovative companii din lume, în timp ce o analiză a Institutului Ethisphere o plasează în topul celor mai etice companii.

 
 

 
 

Challenges

A word from Vodafone Romania

 • “Migrarea depozitului de date de la platforma existenta către Oracle Exadata s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă. Am redus timpii de procesare pentru date operaționale la mai puțin de jumătate, permițând utilizatorilor să ruleze analize necesare operațiunilor zilnice la viteze de 10 ori mai mari și să folosim creșterea agilității pentru a oferi servicii mai bune clienților noștri.” – Alexandru Ilie, Senior Manager Technical Delivery, Vodafone România

 • Eliminarea întârzierilor în extragerea informațiilor inteligente și în procesul de luare a deciziilor – cum ar fi planul de marketing sau strategia de piață – prin migrarea soluției de stocare a datelor de la o soluție învechită, cu o slabă performanță a sistemului existent către o platformă superioară.
 • Identificarea unei soluții hardware pentru depozitul de date care să permită migrarea ușoară a informațiilor despre client – cum ar fi particularitățile implementării, activarea și rata de utilizare a serviciilor sau detaliile despre facturare - să se încadreze în limitările de buget și care să poate fi implementată într-un interval de două saptămâni.
 • Să se asigure că depozitul de date este scalabil pe termen lung, având în vedere că industria telecomunicațiilor devine rapid cel mai mare utilizator de volume mari de date și sisteme de informații.
 • Reducerea costurilor de mentenanță a bazei de date și de ajustare continuă a proceselor, cu o soluție eficientă de procesare a datelor care să permită personalului să se concentreze mai mult pe calitatea informației.
 • Să se asigure că datele pentru întreaga companie sunt arhivate în fiecare noapte în depozitul de date, din motive de securitate și pentru ca angajații să poată folosi informația în luarea deciziilor.

Solutions

 • S-a implementat Oracle Exadata Database Machine pentru găzduirea a 125 terabiti de date necomprimate într-un spațiu de depozitare de doar 40 terabytes, realizând o compresie a datelor de 300% versus o compresie a datelor pe platforma existenta de 40% și păstrând posibilitatea de creștere ulterioară a spațiului de stocare.
 • S-a asigurat scalabilitatea depozitului de date deoarece bazele de date și tabelele Oracle Exadata pot cuprinde mai multe generații de hardware, facilitând eventualele extinderi ulterioare.
 • S-a redus timpul de procesare a datelor pentru informațiile privind clienții – precum provizionare, servicii de activare și utilizare, facturare sau colectare plăți – de la 21 de ore la 5 ore, permițând disponibilitatea datelor cu o zi lucrătoare mai devreme față de soluția precedentă.
 • S-a realizat o îmbunătățire de 10 ori a timpilor de răpuns la interogări, pentru a oferi informația mai rapid utilizatorilor finali și managementului, crescându-le abilitatea de a anticipa și reacționa la schimbările din piață.
 • S-a obținut o vizibilitate crescută asupra sistemului tehnologic și aplicațiilor companiei prin interfața integrată Oracle Enterprise Manager, care permite o abordare unitară pentru administrarea Oracle Exadata și o serie de instrumente de diagnosticare a problemelor, cum ar fi strangularea unor procese sau blocarea unor componente fizice ale sistemului.
 • S-au creat noi interogări și s-a obținut o mai bună responsabilizare a angajaților prin condiționarea performanțelor individuale și departamentale de rezultatele consolidate în depozitul de date.
 • S-a obținut un management superior al resurselor deoarece Oracle Exadata este ușor de utilizat și poate face față cu ușurință diverselor încărcări pentru analiza datelor, scăzând costurile de mentenanță și permițând administratorilor de baze de date sa aibă mai mult timp pentru asigurarea calității informațiilor.
 •  S-a efectuat migrarea datelor fără dificultate, în timp și cu încadrare în buget prin transferul integral al responsabilității proiectului către Oracle Advanced Customer Support Services, o echipă de ingineri experimentați, care au condus procesul de la un capăt la altul, maximizând performanța sistemului.
 • S-au obținut creșteri repetate de performanță și optimizarea sistemului fără întreruperi ale activității, cu fiecare actualizare trimestrială a sistemului – parte a Exadata Start-Up Pack livrat de Oracle Advanced Customer Support Services – accelerând promptitudinea operațională și randamentul investiției.
 • S-a îmbunătățit prezența pe piață datorită unei analize mai bune și unei rapidități crescute de luare a deciziilor în arii precum politicile de retenție a clienților, promovarea noilor produse și integrarea serviciilor în pachete.

Why Oracle

Deși forțați de performanța sistemului să facă o schimbare pozitivă a platformei de stocare a datelor, timpul și bugetul Vodafone erau limitate și inflexibile. Echipa de Technical Delivery a Vodafone a analizat soluțiile mai multor producători, dar majoritatea proiectelor ar fi dus la schimbări majore în structura bazei de date, precum și la migrări costisitoare din punct de vedere al timpului și efortului necesar. Oracle Exadata a fost singura soluție capabilă să ofere Vodafone o migrare de tip “drag-and-drop” mărind semnificativ performanța depozitului de stocare și compresia datelor.

“Am folosit baze de date Oracle de mulți ani, cu foarte bune rezultate și suntem bucuroși să vedem că funcționează chiar mai bine ca parte a unui sistem integrat. Oferirea de acces în timp real la date corecte, indiferent de sursa lor, a fost întotdeauna o nevoie critică pentru afacerea noastră. Oracle Exadata Database Machine combină memoria masivă și eficiența financiară a sistemului pentru a livra performanța de care avem nevoie”, spune Alexandru Ilie, Senior Manager Technical Delivery, Vodafone România.

Implementation Process

Prima fază a fost de fapt o demonstrație tehnică, prin care Oracle Exadata a fost evaluat în funcție de criterii specifice de acceptanță ale Vodafone. Pentru a putea livra demonstrația, Oracle Consulting a revizuit câteva modalități de migrare de la sistemul și mediul curent către mediul Oracle Exadata. Au definit strategia de migrare a platformei și planurile de teste, apoi au migrat 6 terabytes de date relevante către Oracle Exadata Database Machine și au realizat o validare tehnică a datelor.

Vodafone a testat soluția timp de trei săptămâni, în funcție de diverse scenarii de activitate iar rezultatele au fost peste așteptări: consolidarea datelor de 3 ori mai bună, viteza de procesare a datelor operaționale de 12 ori mai mare, o raportare de 10 ori mai eficientă - beneficii pe care le experimentează acum și pe mediul de producție. Rezultatele au poziționat soluția Oracle peste așteptări și migrarea s-a realizat repede și fără erori.

Oracle a avut proprietatea si responsabilitatea totală pentru implementare. Advanced Customer Support Services a realizat instalarea, configurarea și pregătirea mediului pentru producție; după aceasta au realizat și implementarea actualizărilor trimestriale fără nicio întrerupere în activitate.
Au existat dificultăți minore privind timpii de backup ai datelor, însă echipa le-a depășit, iar proiectul a fost livrat în timpul și în bugetul alocat.