Sorry, er is geen overeenkomst gevonden voor uw zoekopdracht

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

  • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
  • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
  • Start een nieuwe zoekopdracht.
Cloudaccount Aanmelden bij de cloud
Oracle-account

Wat is SaaS (Software as a Service)?

Software as a Service (SaaS) is een op de cloud gebaseerd softwareleveringsmodel waarin de cloudprovider cloudapplicatiesoftware ontwikkelt en onderhoudt, automatische software-updates levert en software via het internet ter beschikking stelt aan zijn klanten op een pay-as-you-go basis. De openbare-cloudprovider beheert alle hardware en traditionele software, inclusief middleware, applicatiesoftware en beveiliging. Dus SaaS-klanten kunnen de kosten dramatisch verlagen, sneller bedrijfsoplossingen implementeren, opschalen en upgraden dan het onderhouden van lokale systemen en software, en de totale eigendomskosten nauwkeuriger inschatten.

In het begin van de jaren 2000 was de eerste generatie SaaS-oplossingen in een silo, niet flexibel en ontworpen om een enkel bedrijfsprobleem op te lossen. Sindsdien is SaaS enorm geëvolueerd. Tegenwoordig kunnen moderne cloudapplicaties alles omvatten en verbinden, van financials, human resources, inkoopprocessen en supply-chainprocessen tot handel, marketing, verkooporganisatie en serviceoplossingen. Andere voordelen van een moderne, complete SaaS-oplossing zijn onder andere:

De geschiedenis van SaaS

In de jaren zestig waren mainframecomputers verbonden met domme terminals die de software van het mainframe deelden: een software-afleversysteem dat we time-sharing noemen. Toen de kosten van computers in de jaren tachtig begonnen te dalen, creëerden veel bedrijven hun eigen lokale versie van time-sharing, een LAN (Local Area Network). Het bedrijf (niet de technologieprovider) was echter verantwoordelijk voor het leveren en beheren van de hardware en het netwerk.

Met de opkomst van het internet in de jaren negentig begonnen aanbieders software te hosten en deze via internet beschikbaar te stellen voor klanten. Deze voorloper van SaaS, het ASP-model (Application Service Provider) genoemd, had echter ernstige beperkingen. Elke klant had bijvoorbeeld zijn eigen versie van de software nodig, wat betekende dat ze wat software op de computers van gebruikers moesten installeren. Configuratie was kostbaar en tijdrovend. En ten slotte bieden ASP-oplossingen meestal geen manier om data efficiënt te verzamelen en te gebruiken.

De eerste SaaS-oplossingen ontstonden eind jaren negentig, toen de term SaaS oorspronkelijk werd bedacht. Dit nieuwe model leverde veel meer efficiëntie dan het ASP-model. Een enkel exemplaar van de toepassing kan meerdere gebruikers en zelfs klanten van dienst zijn, dankzij de zogeheten multi-tenant-architectuur. Lokale installatie van software was niet langer nodig. Bovendien bood het een manier om waardevolle applicatiedata te verzamelen, samen te voegen en te centraliseren.

Hoewel het leveringsmodel sinds het begin van het nieuwe millennium constant is gebleven, is SaaS aanzienlijk geëvolueerd van silo-oplossingen van de eerste generatie naar moderne SaaS-suites die een hoge mate van zichtbaarheid over het hele bedrijf mogelijk maken en de kracht van SaaS kunnen uitbreiden met ingebouwde technologieën zoals AI, machine learning, chatbots, digitale assistenten, IoT, blockchain, augmented reality en virtual reality.

Zakelijke voordelen van Software as a Service

Softwareleveranciers hebben de afgelopen jaren IT-professionals en bedrijfsleiders bestookt met berichten over de voordelen van cloudcomputing in verschillende vormen. Sommige van deze berichten waren gericht op accountants en boekhouders door de voordelen van bedrijfskosten (OpEx) te vergelijken met kapitaalkosten (CapEx). Anderen richtten zich op de IT-community met berichten over schaalbaarheid, on-demand capaciteit en de mogelijkheden van de cloud om de alledaagse taken van infrastructuurbeheer over te nemen zodat IT-professionals zich volledig op zakelijke problemen kunnen concentreren.

Er valt veel te zeggen voor elk van deze argumenten. Er is echter nog niet veel energie besteed aan het uitleggen aan LOB-managers waarom het gebruik van zakelijke applicaties die via het SaaS-model in de cloud worden geleverd en op abonnementsbasis worden betaald, niet alleen heel zinvol is, maar ook een cruciale rol spelen bij het overbruggen van de innovatiekloof waarover leidinggevenden vaak klagen bij hun IT-organisaties.

SaaS is geen nieuw concept. Webgebaseerde applicaties die worden geleverd door application service providers (ASP's), dateren eigenlijk van voor het 'cloudcomputing'-concept zoals we dat nu kennen. Vroege applicaties die met het SaaS-model werden geleverd, waren vaak gericht op Sales Force Automation (SFA), klantrelatiebeheer (CRM) en webcontentmanagement. Vandaag de dag biedt Oracle een complete suite van bedrijfsapplicaties voor enterprise resource planning (ERP), projectportfoliomanagement (PPM), planning en budgettering, financiële rapportage, human capital management (HCM), talentmanagement, verkoop en marketing, klantenservice en -ondersteuning, sociale netwerken, sociale marketing, en social engagement & monitoring.

In tegenstelling tot de applicaties die worden aangeboden door veel van de eerste generatie ASP's en andere SaaS-leveranciers, zijn de SaaS-bedrijfsapplicaties van Oracle modern en van de volgende generatie en worden ze ondersteund door de naam Oracle en door de miljarden dollars die zijn geïnvesteerd in softwareontwikkeling en infrastructuur om de applicaties te bouwen en te leveren. Als u een bedrijfsmanager bent die op zoek is naar de nieuwste mogelijkheden zonder de hoofdpijn die vaak gepaard gaat met forse upgrades, laten we dan in SaaS-applicaties duiken en de voordelen ervan verkennen.

Vanaf het begin was het SaaS-model ontworpen om een kernpakket van zakelijke voordelen te leveren en opzichte van on-premises applicaties:

Lagere kosten vooraf Elimineer de behoefte aan extra hardware en middleware.
Verlaag installatie- en implementatiekosten.
Valideer en corrigeer fouten voordat u uw masterdata bijwerkt.
Voorspelbare doorlopende kosten Voorkom onvoorspelbare kosten voor het beheren, patchen en updaten van software en hardware.
Zet kapitaaluitgaven om in operationele kosten.
Verlaag het risico met experts die software beheren en toezicht houden op cloudbeveiliging.
Snelle inzet Begin binnen enkele uren in plaat van enkele maanden.
Gebruik de nieuwste innovaties en updates.
Geautomatiseerde softwarepatching.
On-demand schaalbaarheid Schaal onmiddellijk om te voldoen aan de groeiende datavereisten of transactionele eisen.
Verminder onderbrekingen met behoud van serviceniveaus.

Cloud versus SaaS: wat is het verschil? Cloud-applicaties als platform voor innovatie

Terwijl kostenreductie en IT-efficiëntie de ontwikkeling van cloudapps van de eerste generatie hebben aangestuurd, zijn moderne SaaS-oplossingen platforms voor innovatie geworden om de concurrentie-uitdagingen van het digitale tijdperk aan te gaan, zoals:

  • De functionaliteit van uw SaaS-applicaties uitbreiden om samenwerkingsapps zoals Slack en Zoom te ondersteunen.
  • De kracht van klein. Dankzij cloud, mobiel en sociaal kunnen startup- en kleine ondernemingen innovatieve producten creëren en markten bereiken met een ongekende snelheid.
  • De tijd van ontevreden consumenten. Gewapend met mobiel en sociaal hebben consumenten meer keuzes en meer informatie dan ooit tevoren.

Als reactie op deze uitdagingen op het gebied van concurrentie kan een moderne SaaS-suite innovatie in het hele bedrijf stimuleren door snellere innovatie te ondersteunen, superieure klantervaringen te bieden en betere zakelijke beslissingen mogelijk te maken met ingebouwde analyses en een holistische kijk op het hele bedrijf.

Moderne SaaS Suite-mogelijkheden

Verbonden oplossingen voor meerdere bedrijven Verbind en optimaliseer interdepartementale bedrijfsprocessen.
Krijg een holistische kijk op uw hele bedrijf.
Snellere, flexibelere updatepaden Krijg elk kwartaal toegang tot nieuwe mogelijkheden.
Kies ervoor om te updaten met de snelheid van uw bedrijf, niet volgens het tijdschema van een provider.
Gemakkelijke personalisatie Personaliseer snel oplossingen voor uw zakelijke behoeften.
Behoud waardevolle aanpassingen bij updates.
Datadraagbaarheid Deel en/of verplaats data in SaaS-applicaties, applicaties op locatie en applicaties in de privé cloud.
Snel data voorbereiden, visualiseren en analyseren om trends en patronen te zien.
Neem data van derden op voor rijke analyses.
Ingebouwde analyses Toegang tot data in realtime.
Vermijd dure, tijdrovende kosten voor data-uitwisseling.
Snellere innovatie die gebruikmaakt van ingebouwde technologieën Verhoog de productiviteit met ingebouwde zelflerende en adaptieve intelligentie.
Innoveer snel en continu in de hele waardeketen met AI, machine learning, chatbots, digitale assistenten, IoT, blockchain en andere opkomende technologieën.

Eén SaaS-suite met applicaties, gebouwd voor de cloud

Sommige SaaS-providers verplaatsen hun lokale software naar de cloud en noemen dit SaaS. Dit model heeft zijn nadelen en maakt geen volledig gebruik van het cloudleveringsmodel. In feite kunt u veel van dezelfde beperkingen krijgen als bij oplossingen op locatie, waaronder aanzienlijke ondersteuningsrekeningen, hoge IT-gerelateerde overheadkosten als gevolg van hetzelfde langzame upgradeproces en niet-verbonden systemen, die allemaal innovatie en wendbaarheid verminderen in uw bedrijf.

Een SaaS-suite die vanaf het begin is ontworpen voor de cloud, biedt echter:

Snelle applicatieontwikkeling en toegang tot innovaties

Omdat innovatie zo belangrijk is in het digitale tijdperk, willen bedrijven profiteren van de nieuwste mogelijkheden. SaaS ontwikkeld voor de cloud versnelt innovatiecycli en geeft u sneller toegang tot de nieuwste innovaties en applicaties. Het SaaS-model in de cloud op locatie vereist daarentegen dat u op innovaties moet wachten vanwege de langere ontwikkelingscycli die typisch zijn voor on-premises oplossingen en applicaties.

Verbonden SaaS-bedrijfsprocessen.

Bedrijven willen een SaaS-oplossing die ondersteuning biedt zoals procure-to-pay of order-to-cash in de cloud, zonder dure integraties en complex beheer. Om dit mogelijk te maken, is een moderne SaaS-suite gebouwd op een enkel op standaarden gebaseerd platform met een gemeenschappelijk, bedrijfsbreed datamodel; een verenigde gebruikerservaring (inclusief mobiel en sociaal); gedeelde beveiligingsniveaus; gesynchroniseerde release-schema's en meer.

Routekaart voor de toekomst van SaaS (Software as a Service)

Marktdeskundigen zijn het erover eens dat de toekomst van SaaS sterk is. Volgens een Gartner-rapport uit 2017 zal de verkoop van SaaS-oplossingen blijven groeien met meer dan 23 procent per jaar, van 270 miljard dollar in 2020 tot meer dan 332 miljard dollar in 2021.

Innovatie in de SaaS-oplossingen zelf zal naar verwachting helpen die groei te stimuleren, zoals:

AI Nu het gebruik van AI-oplossingen toeneemt, wordt verwacht dat AI steeds meer een ingebed onderdeel wordt van SaaS-bedrijfsapplicaties, inclusief adaptieve intelligentie (die leert en zich aanpast aan gebruikersdata en -gedrag).

Autonoom IT-beheer AI en machine learning zullen ook een vitale rol spelen bij het aansturen van meer autonoom, minder mensafhankelijk beheer over de gehele IT-stack.

AI, machine learning, chatbots, digitale Assistenten, IoT, blockchain, virtual reality en augmented reality. Elk van deze technologieën wordt steeds belangrijker voor digitale innovatie en vooruitstrevende providers zijn al op zoek naar manieren om ze in hun SaaS-aanbod aan te bieden.

Branchegerichte SaaS: Verticale diepte en horizontale verbondenheid. Hoewel SaaS begon als een manier om snel verticale oplossingen voor één afdeling te bieden, hebben bedrijven ook behoefte aan zichtbaarheid tussen bedrijven en verwachten ze dat ook. Zoek naar meer verticale diepte van providers die suites voor meerdere bedrijven aanbieden, evenals meer API's en turnkey-integraties voorhybride cloudoplossingen.