Geen resultaten gevonden

Uw zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd.

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

 • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
 • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
 • Probeer een van de onderstaande populaire zoekopdrachten.
 • Start een nieuwe zoekopdracht.
Populaire vragen

Wat is Software as a Service (SaaS)?

Sneller innoveren, de time-to-market verkorten, bedrijfsprocessen automatiseren, kosten verlagen en schaal vergroten door levering van toepassingssoftware via de cloud.

Wat is SaaS?

Software as a Service (SaaS) is een op de cloud gebaseerd softwareleveringsmodel waarin de cloudprovider cloudapplicatiesoftware ontwikkelt en onderhoudt, automatische software-updates levert en software via het internet ter beschikking stelt aan zijn klanten op een pay-as-you-go basis. De cloudprovider beheert alle hardware, middleware, applicatiesoftware en beveiliging. Dus SaaS-klanten kunnen de kosten dramatisch verlagen, sneller bedrijfsoplossingen implementeren, opschalen en upgraden dan het onderhouden van lokale systemen en software, en de totale eigendomskosten nauwkeuriger inschatten.

In het begin van de jaren 2000 was de eerste generatie SaaS-oplossingen in een silo, niet flexibel en ontworpen om een enkel bedrijfsprobleem op te lossen. Sindsdien is SaaS enorm geëvolueerd. Tegenwoordig kan een moderne cloudsuite alles omvatten en verbinden, van financials, human resources, inkoopprocessen en supply-chainprocessen tot handel, marketing, verkooporganisatie en serviceoplossingen. Andere voordelen van een moderne, complete SaaS-oplossing zijn onder andere:

 • Verbonden, end-to-end bedrijfsprocessen zijn ingebouwd
 • Eenvoudige configuratie en personalisatie
 • Snelle datadraagbaarheid
 • Uitgebreide cloudbeveiliging
 • Ingesloten analyses
 • Ondersteuning voor opkomende technologieën, van kunstmatige intelligentie (AI) tot chatbots, Internet of Things (IoT) en meer

De oorsprong van SaaS

In de jaren zestig waren mainframecomputers verbonden met domme terminals die de software van het mainframe deelden: een software-afleversysteem dat we time-sharing noemen. Toen de kosten van computers in de jaren tachtig begonnen te dalen, creëerden veel bedrijven hun eigen lokale versie van time-sharing, een LAN (Local Area Network). Het bedrijf (niet de technologieprovider) was echter verantwoordelijk voor het leveren en beheren van de hardware en het netwerk.

Met de opkomst van het internet in de jaren negentig begonnen aanbieders software te hosten en deze via internet beschikbaar te stellen voor klanten. Deze voorloper van SaaS, het ASP-model (Application Service Provider) genoemd, had echter ernstige beperkingen. Elke klant had bijvoorbeeld zijn eigen versie van de software nodig, wat betekende dat ze wat software op de computers van gebruikers moesten installeren. Configuratie was kostbaar en tijdrovend.

En ten slotte bieden ASP-oplossingen meestal geen manier om data efficiënt te verzamelen en te gebruiken.

Het ontstaan van SaaS

De eerste SaaS-oplossingen ontstonden eind jaren negentig, toen de term SaaS oorspronkelijk werd bedacht. Dit nieuwe model leverde veel meer efficiëntie dan het ASP-model. Een enkel exemplaar van de toepassing kan meerdere gebruikers en zelfs klanten van dienst zijn, dankzij de zogeheten multi-tenant-architectuur. Lokale installatie van software was niet langer nodig. Bovendien bood het een manier om waardevolle applicatiedata te verzamelen, samen te voegen en te centraliseren.

Hoewel het leveringsmodel sinds het begin van het nieuwe millennium constant is gebleven, is SaaS aanzienlijk geëvolueerd van silo-oplossingen van de eerste generatie naar moderne SaaS-suites die een hoge mate van zichtbaarheid over het hele bedrijf mogelijk maken en de kracht van SaaS kunnen uitbreiden met opkomende technologieën zoals IoT, AI, chatbots, digitale assistenten en blockchain.

Zakelijke voordelen van Software as a Service

Vanaf het begin was het SaaS-model ontworpen om een kernpakket van zakelijke voordelen te leveren:

Lagere kosten vooraf
 • Elimineer de behoefte aan extra hardware en middleware
 • Verlaag installatie- en implementatiekosten
Voorspelbare doorlopende kosten
 • Voorkom onvoorspelbare kosten voor het beheren, patchen en updaten van software en hardware
 • Zet kapitaaluitgaven om in operationele kosten
 • Verlaag het risico met experts die software beheren en toezicht houden op cloudbeveiliging
Snelle inzet
 • Begin binnen enkele uren in plaat van enkele maanden
 • De nieuwste innovaties en updates inschakelen en gebruiken
 • Geautomatiseerde softwarepatching
On-demand schaalbaarheid
 • Schaal onmiddellijk om te voldoen aan de groeiende datavereisten of transactionele eisen
 • Verminder onderbrekingen met behoud van serviceniveaus

Schaalbaarheid van SaaS - Werken uw cloudtoepassingen traag?

Elk groeiend bedrijf heeft schaalbare applicaties nodig om de onvermijdelijke toename van data en transacties aan te kunnen. Zonder schaalbaarheid loopt u het risico op het "luidruchtige buur"-syndroom dat vaak optreedt in een traditioneel multi-tenant-model van een traditionele cloudprovider. Als uw bedrijf een clouddatabase zou delen met een luidruchtig buurbedrijf, zou u snel aanzienlijk lagere verwerkingssnelheden en rapportageprestaties opmerken, samen met een afsluiting aan het einde van de maand die dagen in plaats van minuten in beslag neemt.

Het risico van luidruchtige buren verlagen. Oracle Applications heeft een unieke en gedifferentieerde veilige data-isolatiearchitectuur die zorgt voor indrukwekkende schaalbaarheid en verbeterde prestaties. Dit wordt bereikt door het lawaaierige buursyndroom te elimineren. Dankzij veilige data-isolatie door middel van Oracle Cloud beschikken klanten over hun eigen omgeving die niet vermengd is met data van andere klanten. Wat betekent dit? Naarmate cloudapplicaties opschalen, verwerken ze transacties snel, ongeacht het volume of de kalenderperiode. Schaalbare SaaS-applicaties behouden optimale prestatieniveaus, zodat periodieke verhogingen van de data-instromen gemakkelijk kunnen worden afgehandeld.

Voorbij de baseline: Cloudtoepassingen als platform voor innovatie

Terwijl kostenreductie en IT-efficiëntie de ontwikkeling van SaaS-oplossingen van de eerste generatie hebben aangestuurd, zijn moderne SaaS-oplossingen platforms voor innovatie geworden om de concurrentie-uitdagingen van het digitale tijdperk aan te gaan, zoals

 • Het Uber-effect. Van Netflix tot Uber, verstorende, cloudgebaseerde bedrijven maken traditionele industrieën kapot
 • De kracht van klein. Cloud, mobiel en sociaal stellen kleine en startup-ondernemingen in staat om innovatieve producten te creëren en markten te bereiken met een ongekende snelheid
 • De tijd van ontevreden consumenten. Gewapend met mobiel en sociaal hebben consumenten meer keuzes en meer informatie dan ooit tevoren

Als reactie op deze uitdagingen op het gebied van concurrentie kan een moderne SaaS-suite innovatie in het hele bedrijf stimuleren door snellere innovatie te ondersteunen, superieure klantervaringen te bieden en betere zakelijke beslissingen mogelijk te maken met ingebouwde analyses en een holistische kijk op het bedrijf.

Moderne SaaS Suite-mogelijkheden

Verbonden oplossingen voor meerdere bedrijven
 • Verbind en optimaliseer interdepartementale bedrijfsprocessen
 • Krijg een holistische kijk op uw hele bedrijf
Snellere, flexibelere updatepaden
 • Toegang tot nieuwe mogelijkheden zodra ze beschikbaar zijn
 • Kies ervoor om te updaten op de snelheid van uw bedrijf, niet op het tijdschema van een provider
Gemakkelijke personalisatie
 • Personaliseer snel oplossingen voor uw zakelijke behoeften
 • Behoud waardevolle aanpassingen bij updates
Datadraagbaarheid
 • Deel en/of verplaats data in SaaS-applicaties, applicaties op locatie en applicaties in de privé cloud
 • Vermijd dure, tijdrovende kosten voor datauitwisseling
Ingebouwde analyses
 • Toegang tot data in realtime
 • Snel data voorbereiden, visualiseren en analyseren om trends en patronen te zien
 • Neem data van derden op voor rijke analyses
Snellere innovatie die gebruikmaakt van opkomende technologieën
 • Verhoog de productiviteit met ingebouwde zelflerende en adaptieve intelligentie
 • Innoveer snel in de gehele waardeketen met AI, IoT, blockchain, chatbots en andere opkomende technologieën

Een enkele SaaS-suite met applicaties, gebouwd voor de cloud

Sommige SaaS-providers verplaatsen hun lokale software naar de cloud en noemen dit SaaS. Dit model heeft zijn nadelen en maakt geen volledig gebruik van het cloudleveringsmodel. In feite kunt u veel van dezelfde beperkingen krijgen als bij oplossingen op locatie, waaronder aanzienlijke ondersteuningsrekeningen, hoge IT-gerelateerde overheadkosten als gevolg van hetzelfde langzame upgradeproces en niet-verbonden systemen, die allemaal innovatie en wendbaarheid verminderen in uw bedrijf.

Een SaaS-suite die vanaf het begin is ontworpen voor de cloud, biedt echter:

Snelle toegang tot innovaties. Omdat innovatie zo belangrijk is in het digitale tijdperk, willen bedrijven profiteren van de nieuwste mogelijkheden. SaaS ontwikkeld voor de cloud versnelt innovatiecycli en geeft u sneller toegang tot de nieuwste innovaties. Het SaaS-model in de cloud op locatie vereist daarentegen dat u op innovaties moet wachten vanwege de langere ontwikkelingscycli die typisch zijn voor oplossingen op locatie.

Verbonden SaaS-bedrijfsprocessen. Bedrijven willen een SaaS-oplossing die ondersteuning biedt zoals procure-to-pay of order-to-cash in de cloud, zonder dure integraties en complex beheer. Om dit mogelijk te maken, is een moderne SaaS-suite gebouwd op een enkel op standaarden gebaseerd platform met een gemeenschappelijk, bedrijfsbreed datamodel; een verenigde gebruikerservaring (inclusief mobiel en sociaal); gedeelde beveiligingsniveaus; gesynchroniseerde release-schema's en meer.

De toekomst van SaaS

Marktdeskundigen zijn het erover eens dat de toekomst van SaaS sterk is. Volgens een Gartner-rapport uit 2017 zal de verkoop van SaaS-oplossingen blijven groeien met bijna 20 procent per jaar, van USD 39 miljard in 2016 tot USD 76 miljard in 2020. Innovatie in de SaaS-oplossingen zelf zal naar verwachting helpen die groei te stimuleren.

 • AI. Hoewel het nog relatief nieuw is, wordt verwacht dat AI steeds meer een ingebed onderdeel wordt van SaaS-bedrijfsapplicaties, inclusief adaptieve intelligentie (die leert en zich aanpast aan gebruikersdata en -gedrag).
 • Autonoom IT-beheer. AI en machine learning zullen ook een vitale rol spelen bij het aansturen van meer autonoom, minder mensafhankelijk beheer over de gehele IT-stack.
 • Chatbots, IoT en blockchain. Elk van deze technologieën wordt steeds belangrijker voor digitale innovatie en vooruitstrevende providers zijn al op zoek naar manieren om hen in hun SaaS-aanbod aan te bieden.
 • Verticale diepte en horizontale verbondenheid. Hoewel SaaS begon als een manier om snel verticale oplossingen voor één afdeling te bieden, hebben bedrijven ook behoefte aan zichtbaarheid tussen bedrijven en verwachten ze dat ook. Zoek naar meer verticale diepte van providers die suites voor meerdere bedrijven aanbieden, evenals meer API's en turnkey-integraties voor hybride oplossingen.