Sorry, er is geen overeenkomst gevonden voor uw zoekopdracht

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

 • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
 • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
 • Start een nieuwe zoekopdracht.
Cloudaccount Aanmelden bij de cloud
Oracle-account

Oracle Cloud Free Tier

Bouw, test en implementeer applicaties in Oracle Cloud—helemaal gratis.

Wat is Cloud Storage?

Cloudopslag, vergelijkbaar met andere cloudservices die door een provider worden aangeboden, omvat verschillende mogelijkheden die op de hardware van de provider worden uitgevoerd en op afstand beschikbaar blijft. Elk van deze mogelijkheden voorziet in een andere behoefte, maar zijn allemaal zo flexibel dat u alleen betaalt voor wat u gebruikt. De provider is verantwoordelijk voor het onderhoud van de onderliggende hardware en zorgt ervoor dat de data beschikbaar, veerkrachtig en beschermd is.

De meest voorkomende soorten cloudopslag zijn object, blok en bestand.

Typen cloudopslag

Opslagtypen verschillen voornamelijk door de toegangsmethode en de prestaties. De applicatie die de opslag gebruikt, en de locatie ervan bepalen de opslagvereisten die vaak zijn afgestemd op een bepaalde behoefte.

Bestandsopslag in de cloud:

Bij de meeste traditionele applicaties die op een fysieke server draaien en gebruikmaken van fysieke schijven in uw datacenter, wordt bestandsopslag gebruikt. Besturingssystemen zoals Linux of Windows Server presenteren de applicaties die erop draaien, met een bestandssysteem, een enkele consistente set regels en methoden voor het opslaan en ophalen van data. De gegevens worden door het besturingssysteem achter de schermen verwerkt. Is de schijf een SSD-schijf (solid-state drive)? Een traditionele harde schijf met een constant ronddraaiende plaat? Een optische schijf? Of een externe netwerkbestandsshare? Applicaties elimineren deze behoeften, omdat inherent bestanden worden geopend, gelezen, weggeschreven en opgeslagen volgens geprogrammeerde regels en niet volgens de nauwkeurige fysieke details die kunnen variëren.

Bestandsopslag in de cloud presenteert de besturingssystemen die op de servers in de cloud worden uitgevoerd, met een standaard netwerkbestandsshare, vergelijkbaar met de netwerkbestandsshares die mogelijk in uw eigen datacenter worden gebruikt en die door het besturingssysteem aan applicaties als een bestandssysteem worden weergegeven. De applicaties die op rekeninstances in de cloud worden uitgevoerd, kunnen dit bestand dienovereenkomstig gebruiken. Applicaties hoeven niet te worden aangepast of gewijzigd om met een andere opslag te kunnen werken als ze in de cloud worden uitgevoerd, maar blijven werken met de bestandsopslag die steeds door de applicaties is gebruikt.

De cloudprovider beheert de hardware, inclusief fysieke schijven en het netwerk, en zorgt ervoor dat de data wordt gerepliceerd en beschermd, terwijl de capaciteitsplanning automatisch wordt afgestemd op een toenemend gebruik. De inherente voordelen zijn duidelijk in vergelijking met een traditionele benadering van het zorgvuldig plannen van geplande aankopen van netwerkbestandssystemen om aan de behoeften van toekomstige groei te voldoen, en vervolgens zelf de hardware te beheren en de bescherming van die data te garanderen.

Blokvolume:

blokvolumes zijn te vergelijken met bestandsopslag in de cloud omdat ze een verbeterde versie vertegenwoordigen van een type netwerkopslag dat mogelijk al in uw datacenter wordt gebruikt. Blokvolumes bieden een andere abstractie van opslagcapaciteit dan een besturingssysteem, één die resulteert in minder netwerkoverhead, maar waarvoor meer configuratie en beheer nodig zijn binnen de besturingssystemen die er gebruik van maken, maar in ruil daarvoor hogere prestaties levert.

Deze kunnen met verschillende instellingen worden geconfigureerd om de prestaties te verbeteren of de kosten te verlagen. In tegenstelling tot bestandsopslag in de cloud moeten blokvolumes worden geconfigureerd met een specifieke omvang, maar die omvang kan op elk moment worden vergroot terwijl het volume online blijft en beschikbaar is voor applicaties die er gebruik van maken.

Zoals bij elke cloudservice, beheert de provider de hardware, capaciteitsplanning en zorgt die ervoor dat de data wordt gerepliceerd en beschermd.

Objectopslag

objectopslag wordt op een andere manier benaderd dan de andere besproken opslagtypen. Een applicatie die rechtstreeks toegankelijk is via softwaretoepassingen, niet via een besturingssysteem, moet specifiek zijn ontworpen voor objectopslag. Objectopslag wordt op afstand onderhouden vanuit de applicatie en is toegankelijk in twee vergelijkbare maar wezenlijk verschillende scenario's. Ten eerste is die opslag vaak toegankelijk via internet door applicaties die op individuele computers, mobiele apparaten, Internet-of-Things-apparaten, enzovoort worden uitgevoerd. Ten tweede kan die opslag worden gebruikt door applicaties die in de cloud worden uitgevoerd.

Applicaties waarbij objectopslag wordt gebruikt, kunnen flexibel ongestructureerde data opslaan naar en ophalen van een externe locatie zonder gebruikmaking van een bestandssysteem, aangezien de opgeslagen items slechts abstracte "objecten" zijn voor de cloudprovider. Dit betekent dat de applicatie-ontwikkelaar volledig flexibel is en in wezen een bodemloze, vrije-vorm datastore in de cloud heeft, terwijl alleen de opgeslagen en overgedragen hoeveelheid data in rekening wordt gebracht.

De nadelen van objectopslag zijn tweeledig: wat meer werk voor de applicatie-auteurs om hun eigen objectformaten te beheren en de prestatiebeperkingen. Objectopslag is toegankelijk via software die API-aanroepen genereert, meestal via internet, dus terwijl direct gekoppelde opslag microseconden en blokopslag of bestandsopslag milliseconden kan duren, kan objectopslag soms een seconde of langer duren. Voor veel gebruiksscenario's zoals eindgebruikers die op hun mobiele telefoon werken met apps die verbinding maken met cloudopslag, is deze situatie acceptabel, vooral in ruil voor “overal toegang” die met deze applicaties mogelijk is. In gevallen waarin een applicatie die gebruik maakt van objectopslag, wordt uitgevoerd in de cloud waar de objecten zijn opgeslagen, zijn de prestaties natuurlijk aanzienlijk hoger omdat alle bronnen zich in dezelfde regio in het eigen netwerk van de cloudprovider bevinden.

Voordelen van cloudopslag

 • Eigendomskosten:
  vanuit IT-perspectief gezien zorgt cloudopslag voor veel lagere overheadkosten. Talrijke directe kosten zijn niet langer nodig, van het aanschaffen van hardware tot extra opslagruimte die nodig is voor schaalvergroting of piekscenario's. Dit sijpelt ook door naar de indirecte kosten: de tijd die het IT-personeel nodig heeft om hardware gereed te maken, databeheer af te handelen of problemen op te lossen, ligt nu op het bordje van de provider. Dit betekent dat het IT-personeel zelden bij het werk wordt gestoord om plotselinge problemen op te lossen, en dat zij zich in plaats daarvan kunnen concentreren op de grotere taken en verdere innovatie.
 • Schaalbaarheid:
  omdat cloudopslag wordt afgehandeld op basis van "pay-as-you-go", is het platform zo gebouwd dat het indien nodig snel kan worden op- en afgeschaald. In een lokaal hardwarescenario moet de IT extra opslag en hardware aanschaffen, integreren en configureren. Providers van bestandsopslag in de cloud hebben hun infrastructuur ontworpen om te voldoen aan de behoeften van klanten in alle soorten en maten, wat betekent dat ze zich snel kunnen aanpassen wanneer bijvoorbeeld de gebruikersgroep bij een klant plots veel groter wordt.
voordelen van cloudopslag

Cloudopslag en high-performance computing

High-performance computing (HPC) komt steeds vaker voor naarmate AI, machine learning, technische simulaties en financiële modelleringsapplicaties door meer bedrijven worden gebruikt. In de afgelopen jaren is door ontwikkelingen high-performance computing in de cloud mogelijk, gemakkelijk toegankelijk en betaalbaar geworden.

Volgens een recente Oracle Cloud Infrastructure-blogpost is de doorvoer van gedeelde bestandssystemen voor rekenclusters vaak een belemmering voor simulaties, kunstmatige intelligentie en machine learning, en complexe modellering.

“Wij kunnen dit prestatieniveau leveren omdat onze blokopslag wordt ondersteund door NVMe SSD-media en onze datacenters een snelle, platte netwerkarchitectuur hebben. Wij hechten heel veel waarde aan de mogelijkheden van ons opslagaanbod omdat onze werking van blokopslag wordt ondersteund door een unieke prestatie-SLA. De doorvoersnelheid is afhankelijk van de grootte van het volume, en alle volumes van 1 TB en groter leveren standaard en zonder extra kosten de maximale 480 MB/s op de uitgebalanceerde prestatielaag.”

Voor dit type opslag is de handmatige aanmaak van bestandsserverclusters met cloudcomputinginstances met direct gekoppelde solid-state schijven nodig, maar dat zorgt voor de hoogste prestatieniveaus (hoogste doorvoer en laagste latentie) die nodig is voor deze HPC-applicaties.

Gebruiksscenario's voor cloudopslag

De IT-markt en het ecosysteem zijn aan het veranderen en die veranderingen vormen een voorbode van een drastische herinrichting van het opslaglandschap. Gezien de explosie van data en de kosten van opslag en beveiliging van die data, voorzien opslagprofessionals dat hun opslagomgevingen en datacenters van de toekomst er compleet anders zullen uitzien dan vandaag. Voor managers van bedrijfsopslag, die proberen om de datagroei bij te benen en tegelijkertijd te voldoen aan de behoeften voor databeveiliging, de vereisten voor archivering en kostenbeheersing, is het alsof ze tegen de stroom inzwemmen met een stapel niet-gevirtualiseerde opslagarrays op hun rug.

Dankzij de schaalbaarheid en het flexibele 'Pay As You Grow'-model van de cloud hoeven ze niet te investeren in opslaguitbreiding, ongeacht de omvang of granulariteit, of de uitbreiding nu gepland of adhoc is. Bovendien wordt het gebruik van cloudservices bijna altijd als operationele uitgave beschouwd en is het doorgaans een maandelijks budgetpost. Dit zijn allebei aspecten die het altijd gemakkelijker maken om uitgaven te creëren en te beheersen.

Hieronder staan een paar gebruiksscenario's voor cloudopslagoplossingen voor objectopslag, bestandsopslag en blokvolumes:

 • Opslag voor algemeen gebruik:
  Toegang tot een onbeperkte opslaggroep om gestructureerde en ongestructureerde datagroei te beheren.
 • Big data en analytics:
  Ontwikkel en voer analytische workloads uit en gebruik een gedeeld opslagsysteem om permanente data op te slaan en zakelijke inzichten te genereren.
 • Lift-and-shift bedrijfsapplicaties:
  Migreer bestaande aangepaste applicaties of on-premises bedrijfsapplicaties die opslag vereisen, zoals Oracle E-Business Suite en PeopleSoft.
 • Databases en transactionele applicaties:
  Voer DevTest-workloads uit met Oracle, MySQL of andere databases.
 • Back-ups, bedrijfscontinuïteit en noodherstel:
  Host een extra kopie van relevante data en bestandssystemen uit de cloud voor back-up en noodherstel.
 • Microservices en Docker:
  Lever persistentie voor cloudcontainers die snel kunnen worden op- en afgeschaald naarmate uw omgevingen groeien.
 • Integreren van wereldwijde activiteiten en samenwerking:
  Wereldwijde bedrijven kunnen gebruikmaken van een gedeeld opslagplatform om activiteiten samen te voegen en internationale samenwerking mogelijk te maken.
 • Bronnen schalen:
  Vergroot opslagbronnen of wijs ze eenvoudig opnieuw toe via de cloud, waarbij de schaal afhankelijk is van uw zakelijke behoeften of pieken in brongebruik.
Veritas heeft in één weekend en zonder downtime 192 terabyte data verplaatst naar een nieuw cloudopslagplatform