Geen resultaten gevonden

Uw zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd.

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

 • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
 • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
 • Start een nieuwe zoekopdracht.
Contact opnemen Aanmelden bij Oracle Cloud

IaaS versus PaaS: wat is het verschil?

Cloudcomputing heeft de marktbenadering van bedrijven onweerlegbaar veranderd. Dankzij de cloud kunnen organisaties efficiënter werken, snel IT-services implementeren en hun bedrijfsvoering transformeren. Alle aspecten, van human resources, financiële rapportage, supply chains en eenvoudige mobiele applicaties, hebben geprofiteerd van cloudimplementaties.

Naast overwegingen voor het juiste implementatiemodel, bijvoorbeeld openbaar, hybride of privé, moeten organisaties ook een servicemodel kiezen. De drie meest algemene cloudcomputingmodellen hebben elk unieke functies om aan specifieke bedrijfsbehoeften te kunnen voldoen. Organisaties, zoals organisaties in de publieke sector, implementeren vaak talloze clouds en gebruiken verschillende servicemodellen.

Welk servicemodel u ook implementeert, u wilt waarschijnlijk een cloudcomputingarchitectuur met zowel een openbare cloud als hybride clouds. Kies dan voor een provider die openbare, privé of hybride cloudopties ondersteunt en dezelfde tools en technologie levert voor alle cloudproducten, zoals Oracle. Met de cloud kunt u overal, altijd en op elk apparaat toegang bieden tot applicaties. Zo kan uw organisatie profiteren van nieuwe voordelen op het gebied van efficiëntie en productiviteit. Bij het kiezen van het juiste servicemodel moeten bedrijven zich de volgende vraag stellen: Wat levert het beste rendement op voor mijn bedrijf?

De grenzen tussen IaaS en PaaS zijn vervaagd omdat de belangrijkste cloudproviders voor beide dezelfde omgeving gebruiken. Met IaaS kunnen organisaties hun efficiëntie vergroten met kosten voor hardware en faciliteiten, maar met PaaS kan de administratieve overhead nog verder worden teruggebracht en het gebruik worden uitgebreid naar minder technische klanten. Zodra er een probleem is gedefinieerd dat een organisatie door middel van cloudcomputing kan oplossen, kunnen bedrijven de juiste cloudoplossing bouwen. Hiervoor moeten ze begrijpen wat Platform-as-a-Service en Infrastructure-as-a-Service is. Deze begrippen worden in dit artikel uitgelegd.

Infrastructure-as a Service (IaaS)

Met IaaS kunt u processen, opslag, netwerken en andere essentiële computingresources on-demand initialiseren via een console of API's. Klanten kunnen vervolgens willekeurige software implementeren en uitvoeren, zoals besturingssystemen en applicaties. De consument heeft geen controle over de onderliggende fysieke cloudinfrastructuur, maar kan wel besturingssystemen, opslag, netwerken en geïmplementeerde applicaties beheren.

Uitleg van Infrastructure-as-a-Service

Met Infrastructure-as-a-Service (IaaS) profiteren organisaties van de schaalvoordelen van een cloudprovider om zo kosten te besparen voor hun reken- en opslaglagen. Ook kunnen ze snel omhoog en omlaag schalen om hun doelen te behalen. Met IaaS hebben bedrijven direct toegang tot meer computingresources zonder eerst dure hardware-investeringen te doen. De meeste klanten kiezen voor IaaS om de volgende twee zakelijke problemen op te lossen:

 • Het eerste probleem is de kapitaaluitgaven en budgettering. Als u niet direct kunt betalen voor uw kapitaaluitgaven maar wel een computinginfrastructuur wilt, kunt u met IaaS operationele fondsen gebruiken om aan de slag te gaan en te voldoen aan de behoeften van de deelnemende partijen zonder dat u eerst hoeft te wachten op de budgetcyclus.
 • Het tweede probleem dat IaaS oplost voor een organisatie, is het beheren van de infrastructuur. Het patchen, upgraden en anderszins onderhouden van de IT-infrastructuur is tijdrovend werk dat u kunt overlaten aan de cloudprovider. IT-afdelingen zouden het beheer liever aan iemand anders overdragen zodat ze hun beperkte IT-resources kunnen gebruiken voor zaken die het bedrijf kunnen helpen.

Met IaaS kunnen organisaties veel voordelen verwachten. IaaS is meer gericht op de IT-kant van een bedrijf en vervangt enkele belangrijke functies voor rekenkracht, opslag en het herstellen van back-ups:

 • Schaalbare oplossingen voor on-demand rekenkracht en opslag
 • Kostenbeheer door middel van prijzen op gebruiksbasis
 • Optimalisatie van resource-implementatie door middel van automatisering
 • Beperkte of geen hardware-uitgaven of -investeringen vooraf

Met IaaS hebben bedrijven snel toegang tot nieuwe oplossingen voor cloudcomputing en cloudopslag. IaaS is echter niet het enige cloudservicemodel en moet ook onderdeel zijn van een grotere cloudstrategie. Om deze reden zouden bedrijven ook naar PaaS moeten kijken. PaaS biedt extra voordelen in een complete cloudoplossing.

Platform-as-a-Service (PaaS)

Met PaaS kunnen klanten door de provider ondersteunde programmeertalen en tools gebruiken om applicaties in de cloudinfrastructuur te implementeren die door de klant zijn gemaakt of aangeschaft. De consument heeft geen controle over de onderliggende cloudinfrastructuur, inclusief netwerken, servers, besturingssystemen en opslag, maar kan wel de geïmplementeerde applicaties en mogelijke configuratie van de hostomgeving van applicaties beheren.

Uitleg van Platform-as-a-Service

Met PaaS geven bedrijven de cloudprovider meer verantwoordelijkheid voor het beheren en optimaliseren van de cloudomgeving, waardoor de administratieve overhead van de IT-afdeling kan worden verminderd. PaaS is een essentiële ontwikkeling voor alle organisaties omdat het een efficiënte manier is om de lagen voor applicatie- en databeheer te benutten voor het hosten van applicaties, zoals SaaS, bedrijfsanalyse en mobiele applicaties. PaaS biedt organisaties de volgende voordelen:

 • Grotere efficiëntie van IT-personeel en -resources doordat de infrastructuur grotendeels wordt beheerd, beschermd en geoptimaliseerd door de cloudservice
 • Betere beveiliging doordat patches en updates automatisch en desgewenst zonder menselijke tussenkomst worden toegepast door de cloudservice
 • Betere algehele prestaties doordat de omgeving automatisch door de cloudservice wordt geschaald voor pieken en dalen in de vraag
 • Betere flexibiliteit en bedrijfscontinuïteit doordat de fouttolerante infrastructuur met hoge beschikbaarheid automatisch wordt geïmplementeerd door de cloudservice

Veel klanten vragen zich af of ze met PaaS geen IT-processen, cloudarchitecten of databasebeheerders meer nodig hebben. Het antwoord is heel simpel. U hebt ze nog wel nodig, maar deze rollen zijn nu gericht op het toevoegen van waarde aan de applicaties binnen uw organisatie. Ze zullen niet alleen de eenvoudige dingen doen, zoals het instellen van HA-omgevingen, het patchen van de database of het maken van een back-up. Dat is wat de cloudserviceprovider gaat doen.

Het gebruik van PaaS kent vele voordelen, maar een van de belangrijkste voordelen is aanzienlijk minder IT-beheer. PaaS-oplossingen bieden niet alleen een kostenbesparing voor hardware en faciliteiten, maar verlagen ook de kosten voor implementatie en beheer van IT-programma's. De besparingen in PaaS zijn vaak het gevolg van het samenvoegen van resources en het verminderen of zelfs elimineren van redundante werkzaamheden van medewerkers. PaaS biedt klanten ook de mogelijkheid om snel applicaties te hosten, testen en produceren. Wanneer een ontwikkelaar een applicatie wil testen, kunnen cloudplatformoplossingen direct een complete applicatieomgeving bieden. En als de vraag naar naar een applicatie groot is, kunnen diezelfde platforms efficiënt opschalen om aan de vereisten van gebruikers te voldoen.

Met PaaS-oplossingen kunt u snel mobiele omgevingen implementeren, nieuwe workflows creëren om werkzaamheden binnen de gehele organisatie te stroomlijnen en nieuwe HPC-omgevingen creëren om waardevolle nieuwe inzichten te ontdekken op basis van data lakes en data science. Met PaaS kan een organisatie snel en op een gestandaardiseerde manier complexe IT-oplossingen implementeren.

Cloudcomputing: waarom kiezen voor Oracle Cloud?

Oracle is een van de marktleiders op het gebied van krachtige, veilige en sterk geautomatiseerde cloudoplossingen tegen lage kosten. Wij bieden een groot aantal verschillende producten voor openbare en hybride clouds. Veel organisaties verkennen verschillende manieren om hun cloudproducten met elkaar te verbinden en willen interoperabiliteit met de cloud. Het gebruik van één cloudprovider met een uitgebreide set IaaS-, SaaS- en PaaS-producten is dé oplossing voor IT-managers die zich zorgen maken over interoperabiliteit. Ook kan het gebruik van vertrouwde en open tools voor het beheren van IT-systemen voor cloudcomputingproducten de overstap naar de cloud gemakkelijker maken en de kosten op lange termijn verlagen. Oracle biedt deze tools en services voor een complete cloudoplossing voor alle klanten.