Sorry, er is geen overeenkomst gevonden voor uw zoekopdracht

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

 • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
 • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
 • Start een nieuwe zoekopdracht.
Cloudaccount Aanmelden bij de cloud
Oracle-account

Wat is marketingautomatisering?

Definitie van marketingautomatisering

Marketingautomatisering is software die de marketingprocessen in veelzijdige digitale-marketingcampagnes automatisch beheert en stroomlijnt. Dit kan e-mailmarketing of sociale marketing zijn, maar ook live chat, websitemonitoring en leadscoring.

Waar wordt marketingautomatisering voor gebruikt?

Marketingautomatisering zorgt voor een gestroomlijnde aanpak op het gebied van digitale marketing, vermindert menselijke fouten en helpt u betere resultaten te behalen. In plaats van handmatige, terugkerende processen uit te voeren, kunt u zich concentreren op meer strategische taken zoals planning en ontwerp, het ontwikkelen van doelstellingen, het uitvoeren van onderzoek, het tot stand brengen van merkconsistentie, het meten van KPI's en andere zaken.

Hoewel automatisering van e-mailmarketing een van de eerste dingen is waar mensen aan denken als ze het woord 'marketingautomatisering' horen, verwerkt deze software meer dan alleen e-mails. Door middel van marketingautomatisering kunnen bijvoorbeeld de volgende taken worden gestroomlijnd:

 • Het genereren, onderhouden en scoren van leads
 • Segmentatie en targeting van doelgroepen
 • Upsell- en cross-sell-activiteiten
 • Customer lifecycle marketing en klantenbindingsprogramma's
 • Analyses en rapportage om inzicht te krijgen in wat mensen aanspreekt, wat vervolgens kan helpen uw marketing- en contentstrategieën verder te optimaliseren (dat wil zeggen, het aanpassen van de onderwerpkoppen of verzendtijdstippen)
 • A/B-tests om te zien welke koppen, aanbiedingen, tekst of afbeeldingen het beste werken

Software voor marketingautomatisering helpt ook om uw klantdata te verbeteren en te bewaren, waardoor uw klantprofielen worden verbeterd. Met behulp van deze klantdata kunt u al uw interacties afstemmen voor naadloze, gepersonaliseerde ervaringen via elk kanaal.

2021 Gartner® Magic Quadrant™ voor B2B-marketingautomatiseringsplatforms

2021 Gartner® Magic Quadrant™ voor B2B-marketingautomatiseringsplatforms

Ontdek waarom de doorlopende innovaties van Oracle sneller leiden tot leads en de omzet verhogen.

Typen marketingautomatiseringstools

Lees tien verschillende artikelen, en u zult tien verschillende opsommingen vinden van wat software voor marketingautomatisering precies is. Die opsommingen kunnen zeer uitgebreid of juist heel beperkt zijn, afhankelijk van de definitie van 'marketingactiviteiten' die de schrijvers hanteren. In sommige gevallen worden operationele systemen voor advertentieruimtebeheer, prijsbepaling, distributie (bijvoorbeeld verkoopkanalen), inkomstenbeheer en informatie over concurrenten onder de noemer 'marketingautomatiseringstools' geschaard. Hieronder volgt een lijst van mogelijke marketingautomatiseringstools.

 • Klantrelatiebeheer (CRM): hiermee automatiseert u verkoopprocessen en beheert u klant-, order- en productdata, die kunnen worden gebruikt voor marketingautomatisering.
 • Automatisering van verkoopapparaat: hiermee kunt u verkoopprocessen afhandelen, data beheren en analyses uitvoeren.
 • E-mailmarketing: hiermee kunt u webformulieren, automatische antwoorden en verschillende rapporten (doorklikpercentages, percentage geopende e-mails, niet-abonnees, enzovoort) instellen.
 • Sociale media: hiermee kunt u veel aspecten van marketing via sociale media automatiseren, waaronder het publiceren, plannen, monitoren en analyseren van content.
 • Workflows: hiermee wordt de menselijke factor uit bedrijfsprocessen, waaronder marketingprocessen, gehaald.
 • Leadbeheer: hiermee automatiseert u het genereren, scoren en gebruiken van verkoop- of marketingleads.
 • Analyses: hiermee worden patronen in markt- en klantdata zichtbaar gemaakt en geïdentificeerd.
 • Prijsbepaling: hiermee worden veel van de processen geautomatiseerd die een rol spelen bij het vaststellen van concurrerende prijzen (bijvoorbeeld A/B-tests of het inschatten van de vraag), gewoonlijk binnen een e-commerceomgeving.
 • Digitale reclame en promotie: hiermee wordt een groot deel van het proces voor het maken van advertenties en biedstrategieën voor digitale kanalen verfijnd en geautomatiseerd.
 • Loyaliteit: hiermee worden belangrijke onderdelen voor de promotie en het beheer van loyaliteitsprogramma's geautomatiseerd.

Zoals u ziet, bestaan digitale-marketingcampagnes vandaag de dag uit een groot aantal onderdelen. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar, van afzonderlijke oplossingen die met andere oplossingen moeten worden geïntegreerd tot alles-in-één marketingautomatiseringsoplossingen die verschillende (zo niet alle) van de hierboven genoemde tools en mogelijkheden ondersteunen.

Tot slot helpt marketingautomatisering u bij het lezen van het online gedrag – de digitale lichaamstaal – van potentiële kopers. Hieruit blijkt in welk product of welke service zij geïnteresseerd zijn en op welk punt in het koopproces zij zich bevinden. Op basis van deze inzichten kunnen marketeers prospects gedurende het verkoopproces 'voeden' met waardevolle content.

Nu het bij marketing steeds minder gaat om grote hoeveelheden uitgaande berichten en juist steeds meer om het doorgronden en vergemakkelijken van het aankoopproces van prospects, hebben marketeers nieuwe technische middelen nodig. Marketingautomatisering kan helpen bij de conversaties, de timing en de personalisering die bij deze omslag nodig zijn.

Hoe werkt software voor marketingautomatisering?

Heel kort uitgelegd werkt marketingautomatisering als volgt.

Stap 1 Verzamel data van potentiële klanten via websitebezoeken, appgebruik, nieuwsbrieven en andere interacties met betrekking tot digitale marketing.
Stap 2 Maak relevante, nuttige content op basis van de data uit stap 1.
Stap 3 Bepaal wie uw prospects zijn, richt u op deze doelgroep en segmenteer de doelgroep.
Stap 4 Ontwerp marketingcampagnes op basis van prospectsegmenten om gepersonaliseerde ervaringen te bieden via verschillende digitale marketingkanalen, zoals e-mail, sociale media, mobiele apparaten en chat.
Stap 5 De software doet zijn werk. Door klantacties en vooraf gedefinieerde schema's worden procesworkflows bij verschillende kanalen geactiveerd om klanten door de verkoopfunnel te leiden en/of hen te blijven voeden totdat ze een Marketing Qualified Lead (MQL) worden die aan de verkoopafdeling kan worden overgedragen.
Stap 6 Analyseer en volg de resultaten. Ontdek wat wel en niet werkt. Doe indien nodig aanpassingen om een hogere marketing-ROI te behalen.

Op welke manier helpt marketingautomatisering marketeers?

Software voor marketingautomatisering vervangt handmatige en terugkerende taken en laat processen efficiënter verlopen. De software neemt de operationele, procesgerichte tactische werkzaamheden over, waardoor marketeers meer tijd kunnen besteden aan strategie, content en het creatief oplossen van problemen.

Dankzij marketingautomatisering kunnen de meest effectieve programma's voor het genereren van vraag en leadbeheer worden gepersonaliseerd met de juiste content en zo worden ingericht dat de juiste boodschap op het juiste moment wordt overgebracht. Handmatig zou dat vrijwel onuitvoerbaar zijn, gezien de complexiteit en de enorme hoeveelheid onderdelen en details die een rol spelen bij de huidige digitale-marketingcampagnes via meerdere kanalen.

Voordelen van marketingautomatisering

Marketingautomatisering biedt tal van voordelen voor zowel grote als kleine(re) bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan prospecting, het onderhouden van leads, klantenwerving, cross-selling en upselling, verkoop en vele andere aspecten van digitale marketing.

Dankzij marketingautomatisering kunnen marketingteams met minder inspanning meer doen. Het is zelfs zo dat 63 procent van de bedrijven verwacht dat ze binnen 6 maanden na de implementatie profijt zullen hebben van marketingautomatisering. Hoe kunt u maximaal profiteren van uw investering in marketingautomatisering?

Hieronder vindt u een paar van de belangrijkste voordelen van marketingautomatisering.

1. Hogere conversiepercentages. Wanneer campagnes voor het genereren van leads worden uitgevoerd via marketingautomatisering, kunnen dankzij schone klantdata eenvoudig de juiste klanten worden geselecteerd en benaderd, en ontvangen de juiste contactpersonen de juiste aanbiedingen. Er vindt dus interactie plaats met echte potentiële klanten, wat de kans op een verkoop vergroot.
2. Verspil geen tijd meer aan ineffectieve campagnes. Haal data over verkoopkansen en omzet op uit het CRM-systeem om volledig inzicht te krijgen in wat er wel en niet werkt. Stop met plannen op basis van intuïtie. Gebruik data om weloverwogen beslissingen te nemen over marketingcampagnes en wijs marketingbudgetten toe aan die campagnes die de grootste winst opleveren.
3. Houd alles op orde. Met marketingautomatisering worden transacties geordend, activiteiten op elkaar afgestemd, uitvoerbare planningen gemaakt en interne teams op elkaar afgestemd om doelen te bereiken. Hierdoor verloopt alles vlotter.
4. Toegenomen productiviteit van werknemers. Met de juiste marketingautomatiseringsoplossing kunnen uw medewerkers terugkerende, handmatige taken overslaan en zich richten op strategische kwesties, terwijl hun werk eenvoudiger, productiever en boeiender wordt.
5. Stimuleer en optimaliseer de omzetgroei. Dankzij de geïntegreerde klantdata in een marketingautomatiseringssysteem kunt u op signalen van uw kopers reageren met georkestreerde campagnes waarmee u hen bindt en tot actie aanzet. Vervolgens kunt u de omzetgroei optimaliseren dankzij:
 • de eliminatie van datasilo's tussen verkoop- en marketingteams.
 • de mogelijkheid om de uitgaven voor marketingprogramma's te optimaliseren.
 • het sneller genereren van meer leads die door de verkoopafdeling zijn goedgekeurd.
 • het identificeren van sleutelaccounts en de mogelijkheid om klantinformatie te verrijken voor een grotere nauwkeurigheid bij het scoren en prioriteren.
 • verbetering van campagneresultaten door het gebruik van schone en volledige klantdata in verschillende regio's en instances.
 • de mogelijkheid om prospects door het aankooptraject te geleiden door de juiste boodschappen op het juiste moment via het juiste kanaal over te brengen.
 • het vermogen om de effectiviteit van marketing in elke fase van de koopcyclus te meten en te beheren.
 • het succesvol vaststellen van de meest effectieve campagnes en marktstrategieën.
 • analyses waarmee u de omzetresultaten van marketing- en verkoopinspanningen kunt voorspellen.
6. Verbeterde klantretentie. Marketing is niet klaar zodra een klant is geworven. Klantretentie is net zo noodzakelijk als klantenwerving. Marketingautomatisering ondersteunt loyaliteitsprogramma's en biedt upsell- en cross-sell-mogelijkheden en andere initiatieven waarmee u sterke en duurzame klantrelaties opbouwt.

Best practices en mogelijkheden voor marketingautomatisering

Marketingautomatisering bestaat uit cross-channelmarketingsoftware waarmee content wordt aangepast en de doelgroepbepaling, timing en content van marketingberichten wordt geautomatiseerd in combinatie met acties en gedrag van prospects. Maar welke mogelijkheden moet een softwareoplossing voor marketingautomatisering eigenlijk bieden? Hieronder leest u wat u nodig hebt om aan de slag te gaan.

 • Orkestratietools voor het maken van campagnes, geoptimaliseerde implementatie en vereenvoudigd campagnebeheer
 • Tools voor segmentatie en doelgroepbepaling die data uit CRM's, webbezoeken en diverse andere bronnen kunnen gebruiken voor het maken, filteren en segmenteren van doelgroepen en het dynamisch bijwerken van doellijsten
 • Tools voor het scoren van leads en modelleringstools die voor meerdere campagnes en bedrijfsonderdelen werken
 • Ontwerpeditors voor het maken van responsieve e-mails, portalpagina's en formulieren zonder dat u ondersteuning van IT of een bureau nodig hebt
 • Tools voor het beheren van procesworkflows en content
 • Ondersteuning voor dynamische content waarmee u de berichtgeving kunt aanpassen en personaliseren op basis van een groot aantal factoren
 • Toolset voor het optimaliseren van onderwerpregels
 • Ondersteuning van programma's voor accountgebaseerde marketing (ABM)
 • Integraties waarmee de marketingactiviteiten van contactpersonen en account- en profieldata in realtime kunnen worden gedeeld met de verkoopafdeling
 • Native CRM-integratie
 • Analyse/dashboards die inzicht bieden in campagnes, e-mails, accountanalyses en omzetattributie

Wat is het beste moment om te investeren in een marketingautomatiseringsoplossing?

U kunt uzelf een aantal vragen stellen om te bepalen of nu het juiste moment is om te investeren in marketingautomatisering. Maakt en publiceert u goede content? Is die content afgestemd op het traject van de koper? Zijn marketing en verkoop op elkaar afgestemd als het gaat om de vraag waar klantgesprekken voor de marketingafdeling ophouden en bij de verkoopafdeling verdergaan? Genereert u een gestage stroom van organische leads? Kunt u de gedragspatronen van uw prospects bijhouden bij elk contactmoment en via elk marketingkanaal? Bent u klaar om uw marketingactiviteiten te gaan opschalen? Als u al deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is het waarschijnlijk tijd om te investeren in een marketingautomatiseringsoplossing.