Sorry, er is geen overeenkomst gevonden voor uw zoekopdracht

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

 • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
 • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
 • Start een nieuwe zoekopdracht.
Cloudaccount Aanmelden bij de cloud
Oracle-account

Wat is mobiele marketing?

Marketeers moeten daar zijn waar hun klanten zijn. In de moderne wereld bevinden uw klanten zich op hun mobiele apparaten. Van smartphones tot fablets (half telefoon/half tablet), iedereen doet steeds meer op mobiele apparaten. Dit betekent dat een mobiele-marketingstrategie een absolute noodzaak is om te overleven.

Hier volgen de vijf belangrijkste zaken die u moet weten als het gaat om mobiele marketing:

 1. Kies voor cross-channelmarketing.
 2. Gebruik slimme data en signalen om uw mobiele-communicatiestrategie te informeren.
 3. Creëer een compleet beeld van klantinteracties.
 4. Bied een gepersonaliseerde marketingervaring.
 5. Bewijs de waarde van uw mobiele-marketingstrategie.

Strategieën voor mobiele marketing

Deze vorm van marketing richt zich op de mobiele digitale omgeving van klanten en prospects. Bij mobiele-marketingstrategieën wordt gebruikgemaakt van de tijd die mensen op hun telefoon besteden. Er worden advertenties gebruikt die speciaal ontworpen zijn voor weergave op telefoons en andere mobiele apparaten.

Als marketeers weten dat hun doelgroep al het of bijna al het marketingmateriaal bekijkt op hun telefoon of mobiele apparaat, moeten ze hun content hierop aanpassen. Afhankelijk van uw strategie en de bronnen die voor u beschikbaar zijn, kan het de moeite waard zijn om al uw webgebaseerde marketingmateriaal (e-mails, landingspagina's, nieuwsbrieven, enzovoort) te optimaliseren voor mobiel, of om een versie van uw content te hebben voor internet en een andere versie voor mobiel.

Mobiele marketing is gericht op mensen die onderweg zijn. Het is daarom van essentieel belang dat uw marketingcontent gepersonaliseerde en tijd- en locatiegevoelige informatie bevat voor uw klanten en prospects. Zo ontvangen ze de juiste informatie op het juiste moment.

Voor een effectieve mobiele-marketingcampagne kunnen verschillende methoden worden gebruikt, zoals social media, mobielvriendelijke e-mails, sms-marketing, marketing op basis van locatie, apps en e-commerce. Welke methoden u wilt gebruiken, is afhankelijk van uw campagnedoelstellingen, uw doelgroep en uw budget. Hier volgen enkele van de populairste toepassingen van mobiele marketing om uw doelgroep te bereiken.

Marketing op basis van apps

Mobiele gebruikers besteden enorme veel tijd op hun telefoon en mobiele apparaten en maken daarbij gebruik van verschillende apps. Om deze mensen te bereiken en ervoor te zorgen dat ze uw bericht lezen, passen marketeers hun strategie voor digitale marketing veelal aan en maken ze een campagne op basis van apps. Uw bedrijf heeft misschien zelfs een eigen app. Ook als u geen eigen app hebt, bieden platformen zoals Google en Facebook diensten waarmee u advertenties kunt plaatsen in apps van derden.

Marketing op basis van locatie

Bij marketing op basis van locatie worden apparaten in de omgeving gebruikt om op apps gebaseerde advertenties te tonen aan een doelmarkt op basis van hun specifieke locatie. Een restaurant kan bijvoorbeeld een mobiele advertentie sturen als een gebruiker zich binnen een paar kilometer van hun locatie bevindt.

Sms-marketing

Bij sms-berichtmarketing stuurt u uw klanten en prospects een tekstbericht met een aanbieding, een aankondiging of ander nieuws. Er zijn twee soorten tekstberichten: een kort sms-bericht (short message service) dat naar mobiele apparaten wordt verstuurd, en een mms-bericht (multimedia message service) waarmee verschillende soorten media worden verstuurd, zoals video's, afbeeldingen en GIF's. Hier volgen enkele voordelen van sms-marketing:

 • Sms-berichten zijn eenvoudig te personaliseren.
 • Sms-berichten zijn gemakkelijk te traceren zodat u weet of ze zijn geopend of genegeerd.
 • Sms-berichten kunnen direct naar honderden prospects worden verstuurd.
 • Sms-berichten kunnen snelle, directe reacties of feedback genereren.
 • Sms-berichten zijn kosteneffectief en eenvoudig in te stellen en te beheren.

Net als bij e-mailmarketing kunt u uw verzendlijst opbouwen door contactgegevens van klanten en prospects te verzamelen via andere interacties met uw bedrijf (aanmelding voor een nieuwsbrief of webinar, een eerdere aankoop, enzovoort).

Sms-marketing werkt het beste wanneer u zich op de juiste doelgroep richt: mensen die hebben aangegeven dat ze berichten van u willen ontvangen. Voor het beste resultaat moeten advertenties via sms kort en bondig zijn. Het tijdsbestek om de aandacht van de lezer te grijpen, is maar kort. De advertentie die u verstuurt, moet iets van waarde bieden, zoals een kortingscode of informatie over een bepaald evenement of een bepaalde aanbieding. Leg in zo weinig mogelijk woorden uit waarom het gaat. De aandacht van de lezer is een kostbaar goed.

In-game mobiele marketing

Mobiele games zijn een miljardenindustrie die een enorm veel potentiële klanten trekt. In-game mobiele marketing verwijst naar de advertenties die worden weergegeven in mobiele games. Voorbeelden van in-game advertenties zijn full-page advertenties, video-advertenties met een beloning, tussenliggende advertenties, afspeelbare advertenties, native banneradvertenties en offerwalls. In de loop der jaren is de kwaliteit van mobiele games drastisch verbeterd waardoor je helemaal in het spel opgaat.

Integratie van mobiele marketing

Toen mobiele apparaten voor het eerst op de markt kwamen, konden marketeers gewoon volstaan met een mobiele versie van hun website.

Maar dat was toen. Tegenwoordig vereisen mobiele-marketingcampagnes meer dan alleen een website op een klein scherm. Om een mobiele-marketingstrategie te creëren die prospects aantrekt en resultaat oplevert, moeten marketeers gebruikmaken van een groot aantal technieken voor digitale mobiele marketing.

Boven aan de lijst staat integratie. Marketeers moeten een strategische benadering hanteren voor het integreren van hun campagnes in alle aspecten van hun communicatie, zoals advertenties, social media, websiteontwerp, direct mail, promoties, enzovoort. Kunnen de marketingberichten die u biedt volledig worden geïntegreerd in alle kanalen, inclusief mobiele apparaten? Ontvangt uw doelgroep consistente marketingberichten wanneer zij meer in contact komen met uw merk en naar de volgende fase in de verkoopcyclus gaan?

Best practices voor mobiele marketing

Mobiele marketing biedt een hele nieuwe wereld van mogelijkheden om in contact te komen met nieuwe doelgroepen en zo uw merk te versterken. Houd rekening met de volgende best practices als u optimaal van uw mobiele-marketingstrategie wilt profiteren.

Gebruik eenvoudige, duidelijke en consistente content

U hebt maar weinig tijd om indruk te maken. Minder is meer als het gaat om woorden. Gebruik ze spaarzaam en maak snel uw punt. Visualisaties, infographics of grafieken houden de aandacht beter vast dan tekst en worden meestal eerder gelezen dan een eBook of een rapport.

Streef naar een zo simpel mogelijke advertentie. Een rommelige mobiele advertentie werkt alleen maar verwarrend.

Denk aan uw doelgroep

Zijn uw prospects gamers? Controleren ze voortdurend hun e-mail wanneer ze onderweg zijn? Gebruiken ze dating-apps? Welke social media gebruiken ze? Doe onderzoek naar uw doelgroep en denk na over hoe u ze via mobiele kanalen wilt bereiken.

Locatiegegevens zijn essentieel

Marketing op basis van locatie vereist geen andere strategie. U kunt een groot gedeelte (en misschien wel alles) van uw marketingstrategie optimaliseren door te kijken naar de locatie van de gebruiker en meer relevantie en een persoonlijk tintje toe te voegen. Zijn uw prospects op zoek naar een leuk restaurant om te lunchen? Zoeken ze een geldautomaat? Misschien willen ze een auto huren. Uw mobiele marketing kan hen helpen deze problemen op te lossen.

Als u besloten hebt om consumentenvoorkeuren te verzamelen en toe te passen, kunt u profiteren van een schat aan nieuwe data die beschikbaar zijn voor marketeers en die worden verzameld via apps en verbonden apparaten. Door marketingtechnologie te integreren in apps op mobiele en verbonden apparaten via het Internet of Things, kunt u nieuwe soorten data registreren die in de afgelopen jaren niet konden worden verzameld. Aan de hand van deze informatie kunt u klantprofielen verder ontwikkelen en het traject voor de klant verbeteren.

Apps op verbonden apparaten kunnen bijvoorbeeld informatie verzamelen zoals: apparaattype, appgebruik, besturingssysteem, loyaliteitsgegevens en geografische locatie. Door deze nieuwe soorten slimme data te verzamelen, kunnen marketeers zich richten op realtime contextuele informatie over de klant. Aan de hand van deze data kunnen marketeers relevante informatie leveren op een manier die niet eerder mogelijk was, op mobiele apparaten en op een georganiseerde manier via traditionele marketingkanalen.

Mobielvriendelijke marketing

Marketingberichten moeten eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn. Zijn uw e-mails gemakkelijk te lezen op een mobiel apparaat? Zijn uw landingspagina's goed navigeerbaar? Houd rekening met de ervaring voor de mobiele klant en kruip in zijn huid. Uw advertenties moeten een consistente ervaring bieden voor uw prospects, van tekst tot landingspagina.

Optimaliseer uw mobiele marketing aan de hand van de volgende stappen:

 • Mobiele content moet snel worden geladen en moet op een mobiel scherm passen.
 • Voorkom dat gebruikers moeten inzoomen of scrollen om de content te kunnen lezen.
 • Zorg ervoor dat het formaat van de afbeeldingen wordt aangepast aan verschillende apparaten.
 • Gebruik een eenvoudige lay-out met knoppen die opvallen.
 • Gebruik een duidelijke, directe CTA die gemakkelijk te vinden is.
 • Voeg aan de e-mail alleen koppelingen toe die werken en die geen specifieke fouten retourneren bij mobiel gebruik.
 • Als u video's gebruikt, moeten deze op mobiele apparaten kunnen worden afgespeeld.
 • In e-mails en op landingspagina's moeten uw meest interessante aanbiedingen en de belangrijkste content bovenaan staan.
 • Zorg ervoor dat uw content er zowel verticaal als horizontaal goed uitziet.
 • Controleer hoe alles er op een mobiel apparaat uitziet voordat u een bericht verstuurt of publiceert.

Mobiele marketing is zowel het heden als de toekomst. Het is waar uw klanten zijn. Om in deze omgeving te kunnen overleven, heeft uw bedrijf een mobiele-marketingstrategie nodig. En als u goed bent in mobiele marketing, kunt u meer prospects aantrekken en het eindresultaat voor uw merk verbeteren.

Het rendement van mobiele marketing

Elke marketeer wil de waarde van een bepaalde campagne of strategie bewijzen. En dat is niet anders bij mobiele marketing.

We moeten toegeven dat het koppelen van langdurige klantloyaliteit aan een specifieke campagne moeilijk is. Het maakt hierbij niet uit of het om mobiele marketing gaat of iets anders. Er zijn echter stappen die marketeers kunnen ondernemen om de waarde van hun mobiele campagne te volgen.

Veel platformen voor mobiele marketing beschikken inmiddels over een functie voor het volgen van koppelingen. Marketeers kunnen korte URL's insluiten in hun sms-berichten om data te verzamelen over de prestaties van campagnes. Met deze functie worden doorklikpercentages, conversies en recente klikken gevolgd. Informatie over recente klikken in sms-berichten wordt geregistreerd op individueel niveau en kan worden gebruikt om gerichter informatie te sturen.

Marketeers kunnen bijvoorbeeld conversiemetrics genereren door gebruik te maken van een mobiele landingspagina met geo-tracking. Of ze kunnen de campagneresultaten volgen met een specifieke oproep tot actie, zoals "Bestel nu en krijg 5 euro korting op uw volgende aankoop", met een verkooppuntcode.

Marketeers kunnen de responsgegevens vervolgens gebruiken om meer relevante campagnes te maken en volgen. Dit leidt tot hogere conversiepercentages en een sneller rendement op investeringen.

Het is belangrijk om meteen vanaf het begin duidelijke doelen te stellen die aan de doelstellingen van uw bedrijf zijn gekoppeld. Marketeers moeten aangepaste events instellen op basis van KPI's, zoals installaties, in-app aankopen of de tijd die in de app wordt besteed. Als de aangepaste events juist zijn ingesteld, bieden externe trackingbedrijven waardevolle tools waarmee u kunt meten welke bronnen de meeste inkomsten opleveren. Zo kunnen marketeers hun marketinguitgaven optimaliseren en hun budgetten hierop afstemmen.

De toekomst van mobiele marketing

Als u eenmaal hebt besloten om u volledig op mobiele marketing te richten, zal er een wereld voor u opengaan. U zult steeds meer leren over dit platform, u zult ontdekken hoe u creatief kunt omgaan met de technologie en u zult kennismaken met nieuwe manieren om in contact te komen met uw doelgroep. Mobiele marketing is altijd in beweging en marketeers kunnen op veel verschillende manieren hun doel bereiken.

Maar er zijn een paar dingen duidelijk. Uw website moet geschikt zijn voor mobiele apparaten. U hebt functies voor sms- en push-berichten nodig. U moet beschikken over informatie over online gedrag en offline aankopen. U moet voorkeursgegevens bijhouden en gebruiken om de ervaring echt persoonlijk te kunnen maken. U wordt waarschijnlijk gevraagd uw resultaten te kwantificeren om uw investering in mobiele marketing te rechtvaardigen en rendement aan te kunnen tonen.

In de hedendaagse digitale wereld willen uw klanten en prospects via elk kanaal en op elk apparaat, inclusief mobiel, in contact kunnen komen met uw merk. Het bijhouden van de voorkeuren van klanten en prospects is voor marketeers een hele uitdaging. Cross-channelmarketing geeft u meer inzicht en meer contactmomenten met uw klanten doordat u naadloos tussen kanalen kunt schakelen.