Geen resultaten gevonden

Uw zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd.

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

 • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
 • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
 • Probeer een van de onderstaande populaire zoekopdrachten.
 • Start een nieuwe zoekopdracht.
Populaire vragen

Wat is klantenservice?

Klantenservice verwijst naar de hulp die een organisatie haar klanten biedt voor- of nadat ze producten of diensten kopen of gebruiken. Klantenservice omvat activiteiten zoals het doen van productsuggesties, het oplossen van problemen en klachten of het beantwoorden van algemene vragen.

Elke interactie met de klantenservice is een kans om uw bedrijf te laten groeien. Een goede klantenservice is een onderscheidende factor ten opzichte van concurrentie, die merkloyaliteit en herkenning stimuleert.

De geschiedenis van de klantenservice

Om het belang en de veranderende aard van klantenservice beter te begrijpen, helpt het wanneer u weet hoe belangrijk de verschuiving van een enkel kanaal voor klantenservice naar meerdere kanalen is voor zakelijk succes.

Voordat de telefoon op grote schaal werd gebruikt, werd de klantenservice grotendeels persoonlijk of via de post verleend. De uitvinding van de telefoon gaf organisaties een nieuwe kans om zich te onderscheiden van de concurrentie door een betere, snellere telefonische klantenservice te bieden.

In de jaren zestig werden de eerste callcenters ontwikkeld, die uitgroeiden tot klantenserviceafdelingen. Met een toegewijde klantenserviceafdeling konden organisaties gelijke tred houden met de nieuwste klantenservicetechnologieën en -strategieën, zoals het bieden van consistente training voor alle medewerkers die contact hadden met klanten.

In de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 kwamen er dankzij het internet veel meer mogelijkheden voor klantenservice, ofwel kanalen. Klanten konden niet alleen bellen met vragen, ze konden ook naar de website van een bedrijf gaan en een e-mail sturen of, uiteindelijk, interactie aangaan met de nieuwste technologieën als chatbots.

In de afgelopen tien jaar zijn sociale media-websites zoals Facebook en Twitter, ontstaan, wat weer een nieuw kanaal bood voor klanten om met bedrijven te communiceren. Meer recentelijk zorgen opkomende technologieën als AI en Internet of Things (IoT) snel voor meer mogelijkheden voor klantenservice.

Klantenservice en klantervaring—Wat is het verschil?

Klantenservice is een subgroep van klantervaring (customer experience, CX), wat een bredere term is die verwijst naar de som van alle contactpunten die een klant heeft met een bedrijf, inclusief verkooporganisatie, marketing, training, klantenservice en meer.

Organisaties meten vaak de ervaringen van hun klanten om de emotionele, fysieke en andere banden die klanten met een merk hebben, te evalueren. Klantenservice, of customer care, speelt een belangrijke rol in de algehele klantervaring, en helpt of schaadt een organisatie in haar poging een positieve band met klanten te ontwikkelen.

De zakelijke waarde van de klantenservice

Het effect en het belang van klantenservice voor organisaties die rechtstreeks met klanten in contact staan, kunnen moeilijk overschat worden, of die klanten nu andere bedrijven of eindgebruikers zijn. De grote voordelen van positieve klantenservice-ervaringen zijn onder meer:

 • Merkvoorvechters kweken: Tevreden klanten worden vaak trouwe, terugkerende klanten. Een bijkomend voordeel is dat het behouden van bestaande klanten door een uitzonderlijke klantenservice te bieden, meestal veel goedkoper is dan inzetten op het aantrekken van nieuwe klanten.
 • De omzet verhogen: Een betere klantenservice kan ertoe leiden dat klanten meer producten en diensten kopen, wat leidt tot hogere omzet.
 • Differentiatie van het merk: Sommige organisaties onderscheiden zich van hun concurrenten (zelfs als ze gelijkwaardige producten aanbieden) door geweldige klantenservice te bieden die persoonlijk en relevant is.

Minstens zo belangrijk als deze zakelijke voordelen is het feit dat het niet leveren van een hoogwaardige klantenservice-ervaring u veel geld kost. Zelfs één slechte ervaring voor een klant, zoals een trage online ervaring, het niet eenduidig en beknopt beantwoord krijgen van een vraag of het ontvangen van slecht advies, kan leiden tot verlies van vertrouwen en klantenbinding. De klant koopt mogelijk niet opnieuw bij de organisatie en wordt in plaats daarvan een loyale klant van de concurrentie.

Als een klant ook op sociale media post over een teleurstellende interactie met de klantenservice, kan het merk van de organisatie verder worden beschadigd, wat tot nog grotere verliezen kan leiden.

Sleutels tot succes in klantenservice

Om uw klanten te imponeren, moet u de verwachtingen van uw klanten overtreffen en een uitstekende klantenservice bieden. Klanten verwachten minimaal dat u vijf dingen kunt doen:

Alle interacties met klanten verbinden

Verbind alle contactmomenten voor service naadloos met elkaar: digitale kanalen, contactcenters en interacties in het veld gedurende de gehele klantenreis.

Keuzes bieden voor interactie

Bied klanten een breed scala aan keuzes om met u in contact te komen op de manier die zij willen, overal en altijd.

Uitstekende klantervaringen bieden

Geef klantgerichte callcentermedewerkers de mogelijkheden om verwachtingen te overtreffen.

Gepersonaliseerde reacties geven

Geef het ene, juiste antwoord via de beste kennismanagementsystemen of geautomatiseerd, gepersonaliseerd advies.

Processen en interacties automatiseren.

Voorspel, verbeter en vergroot de klantervaring met behulp van automatisering en informatie.

Organisaties moeten de nieuwste technologieën bieden om service te automatiseren en te personaliseren en een uniforme en naadloze ervaring te bieden op elk contactpunt met de klant om een continu hoog niveau van klantenservice te bieden.

Belangrijkste voordelen van het gebruik van de cloud voor klantenservice

Organisaties die nog steeds afhankelijk zijn van verouderde klantenserviceoplossingen, vinden het steeds moeilijker en duurder om gelijke tred te houden met de toenemende vraag van klanten naar meer en snellere toegang via meer platforms en kanalen. Dat is de reden waarom veel organisaties al zijn overgestapt op CRM-platforms en andere klantenserviceoplossingen in de cloud die het volgende bieden:

 • Integratie tussen alle afdelingen en klantapparaten voor eenvoudig beheer.
 • Schaalbaarheid, voor cloudplatforms die net zo snel kunnen groeien als het bedrijf.
 • De nieuwste functies en technologieën, zonder dat er voortdurende kapitaalinvesteringen nodig zijn.
 • Lage kosten, dus ze betalen alleen voor wat ze gebruiken.
 • Diepgaander inzicht in de behoeften, voorkeuren en gedragingen van klanten, zodat ze hun services voortdurend kunnen verbeteren.
 • Mobiliteit: de cloud maakt mobiele toegang tot klantenservice via smartphones en apparaten mogelijk, wat een geweldige manier is om toegangsgemak te garanderen.

Een bijzonder belangrijk voordeel van geïntegreerde platforms in de cloud is dat mogelijkheden voor klanten om feedback te geven gedurende de hele klantenservice-ervaring ingebouwd kunnen worden. ,Een bedrijf kan bijvoorbeeld een geautomatiseerd verzoek om feedback, zoals een duimpje omhoog of omlaag, invoegen voor, tijdens of na een aankoop. Die feedback kan vervolgens worden geanalyseerd om de klanttevredenheid te bepalen, wat leidt tot nieuwe mogelijkheden om snel problemen te identificeren en elk aspect van de klantenservice te verfijnen.

De toekomst van de klantenservice

De toekomst van klantenservice nadert met rasse schreden en brengt nieuwe kansen voor organisaties om zich te onderscheiden van de concurrentie en zowel omzet als klantloyaliteit te vergroten.

Volgens een onlangs door Oracle en ESG uitgevoerd wereldwijd onderzoek onder 465 leidinggevenden op het gebied van klantervaring gebruikt 66% van de ondervraagde bedrijven ten minste een van de volgende vier opkomende technologieën om tegemoet te komen aan de veranderende smaak van de klant, een innovatief en onderscheidend merk te creëren en digitale transformatie mogelijk te maken.

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI)

AI verwijst naar systemen die menselijke intelligentie nabootsen door zichzelf te verbeteren op basis van de informatie die ze verzamelen. Een e-commercebedrijf kan bijvoorbeeld een chatbot met AI gebruiken om van eerdere interacties met de klantenservice te leren hoe toekomstige vragen van klanten nauwkeuriger en efficiënter kunnen worden beantwoord. Van de vier opkomende technologieën zal AI naar verwachting de grootste impact hebben op de toekomst van klantenservice, waardoor organisaties meer gepersonaliseerde aanbiedingen en meer voorspellende reacties kunnen bieden om de zorgen van klanten snel op te lossen.

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR)

VR is een computergegenereerde ervaring, meestal via een headset, die een meeslepende omgeving tot stand brengt. AR is vergelijkbaar: een interactieve ervaring waarbij door de computer gegenereerde informatie over een echte omgeving heen wordt gelegd. Beide worden gebruikt om klanten in staat te stellen producten vooraf te bekijken en aan te passen, deel te nemen aan productdemonstraties en trainingssessies en nieuwe productervaringen en entertainment te ontdekken. Van VR en AR wordt verwacht dat ze organisaties helpen problemen van klanten op te lossen en zich te onderscheiden van de concurrentie door een betere klantbetrokkenheid te bieden.

Intelligente spraakassistenten

Intelligente spraakassistenten, waaronder geautomatiseerde digitale assistenten die via websites worden aangeboden, voeren taken of services uit op basis van verbale opdrachten. Ze maken het klanten gemakkelijk en handig om vragen te stellen en ze kunnen geavanceerde intelligentie gebruiken om klanten naar relevante producten en aanbiedingen te leiden, en om hen op de hoogte te brengen van wijzigingen in hun bestelstatus of accountinformatie. Intelligente spraakassistenten kunnen bedrijven helpen problemen van klanten sneller op te lossen, terwijl de operationele kosten laag blijven en een gedifferentieerde klantenservice wordt geboden.

Internet of things (IoT) voor klantenservice

IoT-technologieën verbinden online apparaten met elkaar. IoT-sensoren kunnen in vrijwel alles worden ingebed: smartphones, draagbare apparaten, huishoudelijke apparaten, auto's, productieapparatuur en nog veel meer. Dankzij de verbindingen krijgen organisaties realtime data en informatie over klantgedrag en voorkeuren. IoT-sensoren die in producten zijn ingebed, kunnen bijvoorbeeld telemetrische data bieden waarmee organisaties continu de status en prestaties van het product kunnen volgen. Als het product ondermaats begint te presteren, kan de organisatie een klantenservice-contactmoment initiëren voordat de klant weet dat er een probleem is. Deze realtime monitoring van productprestaties, evenals productkwaliteitsborging en het vermogen van klanten om hun producten te beheren met een mobiele app, zijn slechts enkele van de voordelen van IoT voor klantenservice.

Al deze opkomende technologieën kunnen worden gebruikt om de klantenservice te automatiseren, waardoor medewerkers meer persoonlijke service kunnen bieden en de meest uitdagende en tijdrovende zorgen van klanten kunnen worden aangepakt. Uit de enquête van Oracle en ESG bleek dat van bedrijven die twee of meer van de vier hierboven genoemde opkomende technologieën gebruiken:

 • 95% het marktaandeel realiseert of verhoogt.
 • 90% de doelstellingen voor klantbehoud realiseert of overtreft.
 • 73% de doelstellingen voor klanttevredenheid realiseert of overtreft.