Sorry, er is geen overeenkomst gevonden voor uw zoekopdracht

We raden u aan het volgende te proberen om te vinden wat u zoekt:

 • Controleer de spelling van het trefwoord in uw zoekopdracht.
 • Gebruik synoniemen voor het trefwoord dat u hebt getypt. Probeer bijvoorbeeld “applicatie” in plaats van “software”.
 • Start een nieuwe zoekopdracht.
Cloudaccount Aanmelden bij de cloud
Oracle-account

Wat is IoT?

Het Internet of Things (IoT) is het netwerk van fysieke objecten of 'dingen', waarin sensoren, software en andere technologieën zijn ingebouwd om ze met internet te verbinden en gegevens uit te wisselen met andere apparaten en systemen. Deze apparaten variëren van gewone huishoudelijke apparaten tot geavanceerde industriële machines. Meer dan 7 miljard apparaten zijn nu al gekoppeld aan het IoT. Experts verwachten dat dit aantal zal groeien tot 10 miljard in 2020 en 22 miljard in 2025. Oracle heeft een netwerk van apparaatpartners.

Waarom is Internet of Things (IoT) zo belangrijk?

In de afgelopen jaren is IoT een van de belangrijkste technologieën van de 21e eeuw geworden. Nu we alledaagse voorwerpen (keukenapparatuur, auto's, thermostaten, babyfoons) via geïntegreerde apparaten op internet kunnen aansluiten, is naadloze communicatie mogelijk tussen mensen, processen en dingen.

Door middel van low-cost computing, de cloud, big data, analyses en mobiele technologieën kunnen fysieke voorwerpen met minimale menselijke tussenkomst gegevens delen en verzamelen. In deze hyperverbonden wereld kunnen digitale systemen elke interactie tussen verbonden dingen vastleggen, bewaken en aanpassen. De fysieke wereld komt samen met de digitale wereld – en ze werken samen.

Welke technologieën hebben IoT mogelijk gemaakt?

Hoewel het idee van IoT al lang bestaat, is het door een aantal recente ontwikkelingen in verschillende technologieën praktisch mogelijk gemaakt.

 • Toegang tot goedkope sensortechnologie die weinig stroom verbruikt. Betaalbare en betrouwbare sensoren maken IoT-technologie mogelijk voor meer fabrikanten.
 • Connectiviteit. Dankzij een groot aantal netwerkprotocollen voor internet kunnen sensoren nu voor een efficiënte gegevensoverdracht eenvoudig worden verbonden met de cloud en andere "dingen".
 • Platforms voor cloudcomputing. Door de toenemende beschikbaarheid van cloudplatforms hebben zowel bedrijven als consumenten toegang tot de infrastructuur die ze nodig hebben om op te schalen zonder dat ze alles hoeven te beheren.
 • Machine learning en analyses. Dankzij de vooruitgang in machine learning en analyses en de toegang tot enorme hoeveelheden gevarieerde data die zijn opgeslagen in de cloud, kunnen bedrijven sneller en eenvoudiger inzichten verzamelen. Door de opkomst van deze complementaire technologieën worden de mogelijkheden van het IoT steeds groter. De gegevens die het IoT voortbrengt, stimuleren deze technologieën op hun beurt ook.
 • Conversationele kunstmatige intelligentie (AI). Dankzij de vooruitgang in neurale netwerken kon natuurlijke taalverwerking (NLP) worden toegepast op IoT-apparaten (zoals de digitale persoonlijke assistenten Alexa, Cortana en Siri) en werden deze aantrekkelijk, betaalbaar en geschikt voor thuisgebruik.

Wat is industriële IoT?

Industriële IoT (IIoT) is de toepassing van IoT-technologie in industriële omgevingen, met name met betrekking tot instrumentatie en controle van sensoren en apparaten die cloudtechnologieën gebruiken. Raadpleeg deze Titan use case pdf voor een goed voorbeeld van IIoT. Onlangs is in sommige industrieën gebruikt gemaakt van Machine-to-Machinecommunicatie (M2M) om draadloze automatisering en controle tot stand te brengen. Maar dankzij de opkomst van cloudtechnologieën en complementaire technologieën (zoals analyses en machine learning) kan er een nieuwe automatiseringslaag tot stand worden gebracht en kunnen nieuwe inkomstenbronnen en bedrijfsmodellen worden gecreëerd. IIoT wordt soms wel de vierde golf van de industriële revolutie genoemd, oftewel Industry 4.0. Hieronder noemen we enkele veelvoorkomende toepassingen voor IIoT:

 • Slimme productie
 • Verbonden activa en preventief en voorspellend onderhoud
 • Slimme elektriciteitsnetwerken
 • Slimme steden
 • Verbonden logistiek
 • Slimme digitale supply chains
tractor

Vergroot het bedrijfspotentieel met IoT

Naarmate het IoT wijder verbreid wordt op de markt, profiteren bedrijven van de enorme bedrijfswaarde die het biedt. Deze voordelen zijn onder meer:

 • Gegevensgestuurde inzichten afleiden van gegevens uit het IoT om uw bedrijf beter te kunnen beheren
 • Verhoogde productiviteit en efficiëntie van bedrijfsactiviteiten
 • Nieuwe bedrijfsmodellen en inkomstenstromen creëren
 • De fysieke wereld eenvoudig en naadloos verbinden met de digitale wereld zodat uw investeringen sneller renderen

Wat zijn IoT-toepassingen?

SaaS-toepassingen voor het IoT die gebruiksklaar zijn voor bedrijven

Intelligente IoT-toepassingen zijn kant-en-klare software-as-a-service-toepassingen (SaaS) die vastgelegde IoT-sensorgegevens kunnen analyseren en via dashboards kunnen aanbieden aan zakelijke gebruikers. We hebben een volledige reeks Intelligente IoT-toepassingen.

IoT-toepassingen maken gebruik van machine learning-algoritmen om enorme hoeveelheden verbonden sensorgegevens in de cloud te analyseren. Met behulp van realtime IoT-dashboards en -waarschuwingen krijgt u inzicht in KPI's, statistieken voor de gemiddelde tijd tussen storingen en andere informatie. Machine learning-algoritmen kunnen afwijkingen in apparatuur vaststellen, waarschuwingen naar gebruikers sturen en zelfs automatische reparaties of proactieve tegenmaatregelen activeren.

Met cloudgebaseerde IoT-toepassingen kunnen zakelijke gebruikers snel bestaande processen voor supply chains, klantenservice, human resources en financiële dienstverlening verbeteren. Het is niet nodig om hele bedrijfsprocessen opnieuw op te zetten.

Op welke manieren worden IoT-toepassingen geïmplementeerd?

Een breed scala aan toepassingen kan gebruik maken van de mogelijkheid van het IoT om sensorgegevens te verstrekken en communicatie tussen apparaten tot stand te brengen. Hieronder volgen enkele van de populairste toepassingen en waar ze voor gebruikt worden.

De productie flink efficiënter maken door middel van machinebewaking en productkwaliteitsbewaking.

Machines kunnen continu worden bewaakt en geanalyseerd om te controleren of ze binnen de toegestane afwijkingen presteren. Producten kunnen ook realtime worden gecontroleerd om kwalitatieve gebreken vast te stellen en te verhelpen.

De tracering en afscherming van fysieke activa verbeteren.

Tracering stelt bedrijven in staat snel de locatie van activa bepalen. Door middel van afscherming kunnen ze waardevolle activa beschermen tegen diefstal en verplaatsing.

Draagbare apparaten gebruiken om gezondheidsanalyses van mensen en omgevingsomstandigheden te controleren.

Draagbare IoT-apparaten stellen mensen in staat om meer inzicht te krijgen in hun eigen gezondheid en artsen om patiënten op afstand te monitoren. Met deze technologie kunnen bedrijven ook de gezondheid en veiligheid van hun werknemers bijhouden. Dit is met name handig voor werknemers die in gevaarlijke omstandigheden werken.

De efficiëntie verhogen en nieuwe mogelijkheden creëren in bestaande processen.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van IoT bij verbonden logistiek voor de efficiëntie en veiligheid bij wagenparkbeheer. Bedrijven kunnen gebruik maken van IoT-wagenparkmonitoring om vrachtwagens realtime aan te sturen en de efficiëntie te verbeteren.

Veranderingen in bedrijfsprocessen mogelijk maken.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van IoT-apparaten voor verbonden activa om de status van externe machines te bewaken en oproepen voor preventief onderhoud te activeren. De mogelijkheid om machines op afstand te bewaken maakt ook nieuwe product-as-a-servicebedrijfsmodellen mogelijk, waarbij klanten geen product meer hoeven te kopen, maar in plaats daarvan betalen voor het gebruik.

kaart

Welke branches kunnen profiteren van IoT?

Organisaties die het meest geschikt zijn voor IoT zijn organisaties die baat hebben bij het gebruik van sensorapparaten in hun bedrijfsprocessen.

Productie

Productiebedrijven kunnen concurrentievoordeel behalen door productielijnen te monitoren om proactief onderhoud van apparatuur mogelijk te maken wanneer sensoren een dreigende storing detecteren. Sensoren kunnen zelfs het meten wanneer de productie wordt gecompromitteerd. Met behulp van sensorwaarschuwingen kunnen fabrikanten apparatuur snel controleren op de nauwkeurigheid of uit het productieproces halen totdat deze is gerepareerd. Hierdoor kunnen bedrijven hun bedrijfskosten verlagen, de operationele tijd verbeteren en het prestatiebeheer van activa verbeteren.

Auto-industrie

De autobranche kan enorm veel baat hebben bij het gebruik van IoT-toepassingen. Naast de voordelen van het toepassen van IoT op productielijnen kunnen sensoren dreigende uitval van apparatuur detecteren in voertuigen die al onderweg zijn en de bestuurder waarschuwen met details en aanbevelingen. Dankzij de informatie verzameld uit IoT-toepassingen kunnen autofabrikanten en leveranciers meer te weten komen over het draaiende houden van auto's en het informeren van auto-eigenaren.

Transport en logistiek

Transport- en logistieke systemen hebben baat bij een scala aan IoT-toepassingen. Wagenparken, vrachtwagens, schepen en treinen die voorraad vervoeren, kunnen dankzij sensorgegevens van IoT worden omgeleid omwille van de weersomstandigheden, beschikbaarheid van voertuigen of beschikbaarheid van bestuurders. De voorraden zelf kunnen ook worden uitgerust met sensoren voor tracering en temperatuurcontrole. De voedings- en drankindustrie, bloemenbranche en farmaceutische industrie hebben vaak temperatuurgevoelige voorraden die veel baat hebben bij IoT-monitoringtoepassingen die waarschuwingen verzenden wanneer de temperatuur stijgt of daalt tot een niveau dat slecht is voor het product.

Detailhandel

Met IoT-toepassingen kunnen detailhandelaren voorraad beheren, de klantervaring verbeteren, de supply chain optimaliseren en de operationele kosten verlagen. Slimme schappen met gewichtssensoren kunnen bijvoorbeeld RFID-informatie verzamelen en de gegevens naar het IoT-platform verzenden om automatisch voorraden te controleren en waarschuwingen te geven als artikelen opraken. Beacons kunnen klanten gerichte aanbiedingen en promoties geven om een aantrekkelijke ervaring te bieden.

Publieke sector

De voordelen van IoT voor de publieke sector en andere servicegerelateerde sectoren zijn eveneens zeer divers. Nutsbedrijven van de overheid kunnen bijvoorbeeld op IoT gebaseerde toepassingen gebruiken om hun gebruikers te informeren over grootschalige storingen en zelfs over kleinere onderbrekingen van water-, stroom- of riooldiensten. IoT-toepassingen kunnen gegevens verzamelen over de omvang van storingen en personeel en activa inzetten zodat nutsbedrijven sneller kunnen herstellen na storingen.

Gezondheidszorg

IoT Asset Monitoring biedt meerdere voordelen voor de gezondheidszorg. Artsen en verpleegkundigen hebben vaak de exacte locatie nodig van patiëntenhulpmiddelen zoals rolstoelen. Wanneer de rolstoelen van een ziekenhuis zijn uitgerust met IoT-sensoren, kunnen ze worden gevolgd vanuit de IoT Asset Monitoringtoepassing, zodat iedereen die op zoek is snel de dichtstbijzijnde beschikbare rolstoel kan vinden. Veel ziekenhuismiddelen kunnen op deze manier worden gevolgd om te zorgen voor een correct gebruik en voor de financiële boekhouding voor fysieke middelen op elke afdeling.

Algemene veiligheid in alle branches

Behalve om fysieke middelen te volgen, kan IoT ook worden gebruikt om de veiligheid van werknemers te verbeteren. Werknemers in gevaarlijke omgevingen, zoals mijnen, olie- en gasfabrieken en chemische en elektriciteitscentrales, moeten bijvoorbeeld weten of er een gevaarlijke gebeurtenis is die hen kan treffen. Wanneer ze zijn verbonden met sensorgebaseerde IoT-toepassingen kunnen ze zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van ongevallen of daaruit worden gered. IoT-toepassingen worden ook gebruikt voor draagbare apparaten die de gezondheid van mensen en de omgevingsomstandigheden kunnen monitoren. Niet alleen geven deze toepassingen mensen meer inzicht in hun eigen gezondheid, maar artsen kunnen ook patiënten op afstand monitoren.

trends

Hoe verandert IoT de wereld? Kijk maar eens naar connected cars.

IoT zorgt voor een heruitvinding van de auto uit door connected cars mogelijk te maken. Met IoT kunnen auto-eigenaren hun auto op afstand bedienen, bijvoorbeeld door de verwarming aan te zetten voordat de bestuurder in de auto gaat zitten of door een auto telefonisch op te roepen. Omdat IoT-communicatie tussen apparaten mogelijk maakt, kunnen auto's zelfs hun eigen onderhoudsafspraken maken wanneer dit nodig is.

De connected car kan ertoe leiden dat het auto-eigendomsmodel op zijn kop wordt gezet. Voorheen hadden fabrikanten een afstandelijke relatie met individuele kopers (of helemaal geen relatie). Eigenlijk stopte de relatie van de fabrikant met de auto nadat de auto naar de dealer was verzonden. Met connected cars kunnen autofabrikanten of dealers een voortdurende relatie met klanten aangaan. In plaats van auto's te verkopen, kunnen ze gebruikskosten voor chauffeurs in rekening brengen en 'transportation-as-a-service' aanbieden met behulp van autonome auto's. Met IoT kunnen fabrikanten hun auto's continu upgraden met nieuwe software, een groot verschil met het traditionele model van auto-eigendom, waarbij voertuigen onmiddellijk achteruitgaan in prestaties en waarde.

Neem de beste zakelijke beslissingen met Oracle IoT

Met Oracle Intelligent Applications kunt u uw toepassingen voor de supply chain, ERP, HR en customer experience (CX) uitbreiden naar de digitale wereld. Maak gebruik van intelligente, voorspellende algoritmen en digitale twins om de operationele efficiëntie te verbeteren, de productiviteit van medewerkers te verhogen, de CX te verbeteren en nieuwe bedrijfsmodellen en -kansen te creëren.